Vätgas kan lyfta grafen

2012-01-16 07:31  
Lite vätgas får grafenlagren att sväva.

Supermaterialet grafen kan bli mer användbart med hjälp av lite vätgas. Det visar forskare vid Linköpings universitet.

Forskningen om det nobelprisade materialet grafen går snabbt framåt. Nu presenterar fysiker vid Linköpings universitet en ny metod som kan göra materialet lättare att använda. I en artikel i den vetenskapliga tidsskriften Physical Review A beskriver de hur olika lager av grafen separeras från varandra om man pumpar in vätgas mellan lagren.

Grafen består av ett enda lager kolatomer arrangerade i en struktur som liknar ett hönsnät. Materialet har extremt goda egenskaper. Det är töjbart, genomskinligt, starkt, lätt och har mycket god förmåga att leda elektriskt ström. En svårighet är dock att grafenlagren dras till varandra på grund av attraktionskrafter mellan kolatomerna. Det är dessa krafter som upphävs om man tillsätter atomär vätgas (H) i lagom dos. Då stöter grafenskikten i stället bort varandra så att de svävar fritt några nanometer från varandra.

De nya rönen kan man ha nytta av inom flera områden, enligt forskarna. Ett exempel är för att lagra vätgas som fordonsbränsle. Ett annat för att tillverka friktionsfria komponenter i nanoskala.

Stabila flagor av grafen framställdes för första gången år 2004 av Andre Geim och Konstantin Novoselov vid universitetet i Manchester i Storbritannien. Bedriften belönades med Nobelpriset i fysik år 2010.

Charlotta von Schultz

Mer om: Grafen Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer