Innovation

Fossilfynd avslöjar vårt ursprung: ”Alla är i grunden benfiskar”

Fanjingshania renovata, en urgammal haj, är en av de käkförsedda fiskarter som upptäckts i Kina. Foto: Heming Zhang/AP/TT
Nya fossilfynd i Kina visar utvecklingen av några av de tidigaste käkförsedda fiskarna. På bilden hajsläktingen Qianodus duplicis som levde för 439 miljoner år sedan. Dess tänder är de äldsta tänder som vetenskapen känner. Foto: Heming Zhang/AP/TT

Uppkomsten av de första käkarna med tänder var en av de viktigaste händelserna i livets historia på jorden. Nu har forskare i Kina funnit fossil av käkförsedda fiskar med den häpnadsväckande åldern av nästan 440 miljoner år. De är våra äldsta kända anmödrar med tänder.

Vill man hårdra det hela en smula skulle man kunna säga att vi alla är en slags fiskar. Det var fiskar som tog sig upp på land som gav upphov till groddjur, reptiler och däggdjur, inklusive människor. De nyupptäckta fiskarna var början på den processen.

Totalt rör det sig om en mångfald av arter, några av dem perfekt bevarade, i två fossilförande sedimentära lager nära Chongqing i södra delen av Kina, 436 och 439 miljoner år gamla.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här