Svensk misstänkt för oetisk forskning

2016-05-03 09:42  
Foto: Alamy

Människor fick konstgjorda hornhinnor som var avsedda för djurförsök. Nu anklagas en professor vid Linköpings universitet för oetisk forskning, så kallad oredlighet, rapporterar Vetenskapsradion.

Det handlar om konstgjorda hornhinnor som ännu inte var färdigtestade. Professorn, som tagit fram modellen för dessa, uppger att en ukrainsk kirurg som utbildats i Linköping fick med sig hornhinnorna hem för att testa dem på grisar. Men i hemlandet opererade han in dem på människor med svårt skadade ögon.

Medicinetikern Erik Malmqvist vid Linköpings universitet menar att försökspersonerna utsattes för risker.

– Har man inte tillräcklig kunskap för att veta att riskerna är acceptabla, är det lite som rysk roulett att testa det här på människor, säger han till Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Läs om etiknämndens beslut:

Läs mer: Fuskanklagad ”ögonprofessor” frias

Även externa granskare, som Linköpings universitet utsett, kritiserar testerna.

Den anklagade professorn har överklagat universitetets beslut om fällning för oredlighet. Att hornhinnorna använts på människor var inte känt, säger professorn säger till radioprogrammet:

– Min första reaktion var chock eftersom jag förväntade mig att de skulle testas i grisar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Etik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer