Stockholm får första fabriken för superstarkt papper

2010-05-20 08:13  

För första gången byggs en pilotfabrik för att framställa nanocellulosa i större mängder. Med det nya materialet får skogindustrin en ny råvara som kan göra pappret starkare, men det kan också ge nyttigare mat.

Åsa Blademo, forskare på forskningsföretaget Innventia på KTH-området i Stockholm håller upp en liten burk. Innehållet är en slags närmast genomskinlig gelé. Det känns blött och geggigt att ta i.

- Det består till 98 procent av vatten och två procent av nanocellulosa, förklarar hon.

Ur ett litet rör droppar materialet ur en så kallad homogenisator, en maskin som under högt tryck skjuvar sönder cellulosafibrer till små, små stavar med 5 till 20 nanometers tjocklek och en längd på cirka en mikrometer.

Dessa små fibriller är det som kallas nanocellulosa och på Innventia har forskningen om materialet pågått under tio års tid.

- Det är ett mycket intressant material som kan användas på många olika sätt, förklarar Torgny Persson som leder divisionen för process- och produktinnovation.

Pressas det samman kan nanocellulosan till exempel bilda genomskinliga filmer som står emot syre och fett. Det innebär att materialet skulle kunna ersätta oljebaserad plast och aluminium i livsmedelsförpackningar.

Nanocellulosan kan också blandas i massan vid papperstillverkning och göra pappret starkare genom att den binder pappersfibrerna starkare till varandra.

Fibrillerna är också lika starka som aramidfiber, känt under varunamnet Kevlar, och skulle därmed kunna användas för att förstärka plast och kompositmaterial.

Ett fjärde användningsområde är livsmedelsindustrin. I exempelvis light-produkter kan nanocellulosan bli ett hälsosammare alternativ till olika konsistensgivare.

På labbet finns även små frigolitliknande provbitar, även de tillverkade av nanocellulosa.

- Det finns ett stort intresse, inte minst från skogsbolagen som letar efter komplement till sina nuvarande produkter. Problemet har hittills varit att det varit allför energikrävande att tillverka nanocellulosan, säger Torgny Persson.

Men det problemet anser sig Innventia nu ha löst och startar därför världens första pilotfabrik för nanocellulosa.

Maskinerna har börjat anlända och till hösten ska produktion i större skala vara i gång.

- Om vi nu klarar att tillverka kilon och dagen så kommer det att handla om ton per dag när pilotfabriken är igång, säger Torgny Persson.

Enligt Innventia har man lyckats få ner energiförbrukningen i det energikrävande homogeniseringssteget med hela 98 procent.

Det har skett genom olika förbehandlingssteg som försvagar fibrerna i massan så att de lättare kan malas ner till fibriller.

Nanocellulosan som tillverkas i den nya pilotfabriken ska bland annat testas i Innventias egen pappersmaskin för att utveckla nya starka papperskvaliteter.

Materialet kommer också att användas av industripartners som vill utveckla nya produkter med nanocellulosa.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer