Efter massiva test av en ny sensor kan forskare vid university of Florida konstatera: fukten som finns i en utandning räcker för att få ett mått på blodsockernivån i kroppen.
- Våra test går på tvärs emot tidigare antaganden, säger Fan Ren, kemist vid University of Florida.
Enligt Fan Ren beror det på att sensorn som utvecklats förstärker den svaga signalen till en mätbar nivå.
Efterfrågan är enorm. I världen finns idag runt 245 miljoner diabetiker. Många av dem tvingas sticka sig själva i fingret flera gånger om dagen för att mäta blodsockernivån i blodet.
- Istället för ett stick i fingret kan de göra en enda utandning över sensorn, kommenterar Fan Ren.
Men än finns inte sensorn på marknaden, den har bara beskrivits i ett stort antal vetenskapliga artiklar. Enligt forskarna har dock ett stort antal företag hört av sig och visat intresse för sensorn.
- Den tillverkas med konventionell halvledarteknik, något som i sin tur gör att man snabbt bör kunna få till massproducerad billig produkt.
Forskarna har nu patenterat delar av tekniken, och hoppas kunna vidareutveckla den till ett diagnosverktyg för flera sjukdomar.
- Det här är ett genombrott inom området biosensor, uppger Michael Shur, halvledarexpert vid Rensselaer Polytechnic Institute, New York. En sensor av det här slaget kan förbättra livskvaliteten för miljontals patienter.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.