Innovation

Rymdteknik förbättrar skinkan

Instrumentet mäter fukthalten i skinkan.

Spansk livsmedelsindustri tar nu hjälp av rymdteknik för att kontrollera kvaliteten hos sin världsberömda lufttorkade skinka "jamon serrano".

Publicerad

Steget mellan lufttorkad skinka och människokroppens reaktion på en vistelse i rymden en kan tyckas långt. Men det finns ett samband, ett instrument som mäter halten av vätska.

Ute i rymden beter sig blodet och lymfan i kroppen annorlunda än på jorden. För att mäta vad som händer när astronauter och kosmonauter inte utsätts för gravitationens krafter utvecklade det spanska analysföretaget NTE ett instrument åt det europeiska rymdorganet ESA. Instrumentet skickar skicka svaga strömmar genom den kroppsdel som ska mätas, och ger mätvärden som skvallrar om vätskemängden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här