Rymdteknik förbättrar skinkan

2008-11-18 10:18  
Instrumentet mäter fukthalten i skinkan.

Spansk livsmedelsindustri tar nu hjälp av rymdteknik för att kontrollera kvaliteten hos sin världsberömda lufttorkade skinka "jamon serrano".

Steget mellan lufttorkad skinka och människokroppens reaktion på en vistelse i rymden en kan tyckas långt. Men det finns ett samband, ett instrument som mäter halten av vätska.

Ute i rymden beter sig blodet och lymfan i kroppen annorlunda än på jorden. För att mäta vad som händer när astronauter och kosmonauter inte utsätts för gravitationens krafter utvecklade det spanska analysföretaget NTE ett instrument åt det europeiska rymdorganet ESA. Instrumentet skickar skicka svaga strömmar genom den kroppsdel som ska mätas, och ger mätvärden som skvallrar om vätskemängden.

Mängden vätska är också avgörande för om lufttorkad skinka håller den utlovade kvaliteten. Den spanska gourmetskinkan jamon serrano ska lufttorkas i 12 månader för att bli perfekt. Inte kortare, inte längre. För då uppnår inte skinkan den kvalitet som krävs för att den ska få sitt namn.

Nu har den spanska rymdtekniken anpassats för att mäta vattenhalten i skinka som gör anspråk på kvalitetsmärkningen. Allt för att undvika att den hamnar i vanrykte.

Enligt ESA används tekniken nu av ett flertal spanska skinkproducenter. Skinka som inte hållet måttet får istället bli vanlig hederlig kokt skinka.

(Uppdaterad korrigerad version)

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Skinka FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer