Rätt vind behövs när insekten långflyger över havet

2021-10-11 10:48  
Med en vikt på 300 milligram och en sträcka på 200 mil över öppet hav skulle segeltrollsländan inneha rekordet avseende avstånd kontra kroppsstorlek. Foto: Johanna Hedlund

Klarar Indiens trollsländor att flyga 200 mil över havet till Afrika? Lundaforskare har visat att observationerna kan stämma.

Många var skeptiska när marinbiologen Charles Anderson 2009 lade fram sin hypotes om den långväga migrerande segeltrollsländan. På Maldiverna hade han observerat  "Pantala flavescens", som rimligen hade kommit dit från Indien. Men när de lyfte så styrde de istället kosan mot Östafrika.

Med en vikt på 300 milligram och en sträcka på 200 mil över öppet hav skulle segeltrollsländan inneha rekordet avseende avstånd kontra kroppsstorlek. Det skriver Lunds universitet.

Kunde resan vara genomförbar? Nu har saken utretts, i ett samarbete mellan Lunds universitet, Stockholms universitet samt universitetet i Exeter och Nanjings jordbruksuniversitet i Kina.

Läs mer: Bubblor ska rädda fiskar vid kraftverken

Med utgångspunkt från de fysiologiska aspekterna har forskarna räknat på hur lång tid en trollsländas energilager kan hålla den flygande. Det visade sig att reserverna inte räcker hela vägen, utan insekten behöver också ha den rätta vinden i ryggen, förhållanden som råder under vissa delar av året.

I forskarnas simuleringar visade vindmodeller att endast 15 procent av trollsländorna överlever flygningen till Afrika, medan hela 40 procent klarar resan tillbaka till Indien. Studien är publicerad i tidskriften Frontiers in Ecology and Evolution.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer