Plasmoner ger gecko-grepp

2012-01-27 10:36  

Ett material som fungerar som geckoödlans fot. Det har brittiska forskare lyckats designa.

Geckoödlan pilar upp och ner för väggar och längs tak. Allt utan att ramla ner. I åratal har forskare världen över försökt hitta ett material som ger människor eller små robotar samma möjlighet.

Nu har Nikolay Zheludev vid brittiska University of Southampton designat ett material som med hjälp av ljus kan få liknande egenskaper. Resultatet är ett så kallat metamaterial, ett konstgjort material där de naturliga optiska egenskaperna satts ur spel. När man lyser på materialet med ljus av en viss frekvens uppstår resonansfenomenet plasmoner.

Plasmonerna ger i sin tur upphov till en kraft som får materialet att fästa vid ytor. När ljuset stängs av försvinner kraften och materialet släpper. Den egenskapen hoppas forskarna kunna utnyttja för att efterlikna konstruktionen hos geckoödlans fot.

Nikolay Zheludev anses som en pionjär inom området metamaterial. Designen och simuleringarna av egenskaperna hos det nya materialet gjordes med hjälp av programvara från det svenska företaget Comsol.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer