Oatly öppnar forskningscenter i Lund – kan studera livsmedel på nanonivå

2021-10-15 07:20  
Oatlys fabrik i Landskrona. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska havredryckstillverkaren Oatly ska öppna ett forsknings- och innovationscenter i Lund, skriver Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Ett trettiotal forskare ska rekryteras i ett första steg, och på sikt ska ytterligare omkring 70 forskare knytas till verksamheten, enligt Oatly.

Centret ska fördjupa sig i frågor som havrens biokemi, biofysik, mikrostruktur och nutritionsegenskaper, skriver tidningarna.

Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly, lyfter fram fördelen av att det nationella laboratoriet Max IV och den sameuropeiska forskningsanläggningen Ess finns i Lund.

Läs mer: Deras mikroskopiska farkoster styrs med ljus: ”Har inte gjorts förut”

– Detta är en del av en ny forskningssatsning på havre. I Lund finns det redan världsledande kompetens på växtförädling. Och med Ess och Max IV finns det avancerade instrument att studera material och livsmedel på nanonivå med, säger Ehlde till Sydsvenskan/HD.

Oatly är noterat på New York-börsen. Aktien har tagit stryk på senare tid och nästan halverat sitt värde jämfört med toppen i juni.

Mer om: Lund Max IV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer