Kaffe boostar minnet

2014-01-14 13:04  

Koffein boostar människans långtidsminne. Allt som behövs är två koppar kaffe. Det konstaterar forskare vid amerikanska Johns Hopkings universtity.

Stora mängder kaffe, te, energidryck eller rent av koffeinpiller. Det är regel för många tentapluggande studenter. Nu konstaterar amerikanska forskare att koffeinet gör mer än att man orkar hålla sig pigg och plugga - det förstärker även långtidsminnet. Och det är inga stora mängder som behövs, två koppar kaffe eller fyra koppar te räcker för att effekten ska sitta i minst 24 timmar efter.

Bakom resultaten ligger hjärnforskaren Michael Yassa och hans kollegor vid Johns Hopkins university

- Vi har vetat att kaffe förbättrar människans kognitiva förmågor men det här är första gången någon har visat att det kan förstärka långtidsminnet, säger Michael Yassa i en press release.

I en dubbel-blind studie lät forskarna ett sjuttiotal personer studera bilder av ett antal objekt som en växt, sjöhäst och korg. Direkt efteråt fick halva gruppen en dos koffein på 200 milligram. Motsvarande mängd finns två koppar kaffe. Den andra halvan fick placebo-piller.

Följande dag fick personerna återigen titta på bilderna, men nu hade vissa av dem hade bytts ut mot liknande objekt. Det kunde till exempel handla om att en korg hade två handtag mot tidigare ett.

Resultatet visade att de som fått koffein var mycket bättre på att skilja liknande bilder från varandra än de som fått sockerpiller.

- Om vi hade använt standardfrågor för minnestest utan att ta med de knepliga liknande bilderna hade vi inte fått fram någon effekt av koffeinet. Nu visar resultatet att del av hjärnan som står för mönsterigenkänning, som det här testet kräver, uppenbarligen hade förstärkts, säger Michael Yassa.

Han menar att de nya rönen kan bli värdefulla i framtida studier av hjärncellers hälsa.

Forskarnas resultat presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Neuoroscience. Ett sammandrag hittar du här.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer