James Webb ska se universums första ljus

2021-12-25 15:00  

Under juldagen är det avfärd för James Webb, det hittills dyraste teleskopet som har byggts. Här kan du se uppskjutningen.

Uppdaterad

James Webb-teleskopet är byggt för att kunna se födelsen av de första stjärnorna och galaxerna för 13,5 miljarder år sedan.

Teleskopet skjöts upp från Centre Spatial Guyanais i Franska Guyana. Efter flera framflyttningar under senaste månaden var uppskjutningen planerad till klockan 13.20, svensk tid, juldagen 25 december 2021. En Ariane 5-raket som tillhandahålls av den europeiska rymdorganisationen ESA användes för att skjuta upp Webb i rymden.

Här går det att se hela uppskjutningen i efterhand:

Vad väntar efter uppskjutningen, och på vilket sätt ska Webb kunna ”se tillbaka i tiden”?

Ta del av tidigare artiklar från Ny Teknik om James Webb.

Foto: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez 

29 dagar och 300 saker som inte får gå fel

Uppskjutningen av Webb är bara det första av en rad kritiska moment för att teleskopet ska fungera. Webb ska ta sig hela 1,5 miljoner kilometer bort till en plats som kallas den andra Lagrangepunkten (L2).

Resan till L2 kommer att ta ungefär 29 dagar under vilka det finns över 300 saker som kan gå snett.

Cirka 28 minuter efter uppskjutningen släpps teleskopet i väg från raketen och seglar ensamt ut i rymden. Efter cirka 31 minuter ska solpanelerna fällas ut. Efter ytterligare en och en halv timme fälls kommunikationsantennen ut och efter ett halvt dygn slås motorn på och Webb börjar röra sig mot L2.

Läs Ny Tekniks artikel här om de kritiska stegen under de 29 dagarna.

 

James Webb-teleskopet ska se till tidernas begynnelse 

Med sin stora guldpläterade spegel och sin infraröda kapacitet ska teleskopet undersöka formationen av de första galaxerna.

För att blicka tillbaka i tiden ska Webb mäta ljus från himlakroppar långt bort i universum. Ljus rör sig i cirka 300 000 km i sekunden men det ljus som ska undersökas kommer från himlakroppar så pass långt bort att det ändå skickades ut för flera miljarder år sedan. 

Vilken teknik är Webb utrustad med, och hur fungerar den? Hur kommer Webbs observationer att komplettera Hubble-teleskopets?

Läs mer om det i Ny Tekniks artikel här.

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer