Här är företagen som fajtas om innovationspriset

2017-03-02 13:48  
Ett varningssystem för utryckningsfordon och personal som arbetar med underhåll av vägar är en av innovationerna som tävlar om 1,25 miljoner kronor i Inission innovation award. Foto: Pontus Stenberg / TT

Ett robotstyrt greppverktyg, ett varningssystem för utryckningsfordon och multisensor för industrin tävlar om 1,25 miljoner kronor i Inission innovation award.

Juryn har nu utsett tre finalister i tävlingen Inission innovation Award. Dessa är:

Tendo AB, som utvecklat ett robotstyrt greppverktyg, så kallat exoskelett. Syftet är att underlätta livet för personer med grepprelaterade funktionsnedsättningar.

H&E Solutions AB, som utvecklat ett varningssystem för utryckningsfordon och personal som arbetar med underhåll av vägar, kallat Evam System. Det monteras i ett fordon och varnar andra bilister via FM-bandet om exempelvis en utryckning.

CombiQ, som utvecklat en modulär trådlös sensor kallad CombiQ ISN. Den används för att övervaka och diagnosticera maskinparker. Finessen är att systemet övervakar en rad olika variabler (bland annat temperatur, vibrationer, ljud, elektriska fält och varvtal) till skillnad från de flesta befintliga lösningar på marknaden.

Vilken av dem som vinner avgörs på Elektronikmässan i Göteborg den 8 mars. Företagen bakom uppfinningarna får presentera sina idéer för juryn på bekant Draknästet-vis.

Johan Kristensson

Mer om: Sensor Exoskelett

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer