Här är den nya autonoma läkarroboten

2013-01-30 13:51  
Autonoma läkarroboten.

Rp-Vita heter den nya läkarroboten som fått klartecken för användning i USA. Roboten navigerar självständigt, men det är en läkare som undersöker patienterna via robotens sensorer.

Det är företagen Irobot och Intouch Health som tillsammans utvecklat Rp-Vita.

Irobot som bland annat är känt för dammsugarroboten Roomba och den militära roboten Packbot som användes i Fukushima, står för robotens förmåga att navigera självständigt i sjukhusmiljö.

Intouch Health å sin sida har utvecklat tekniken för telemedicin och även integrationen med elektroniska journaler.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett ett slags klartecken för försäljning och användning av roboten inom en rad olika medicinska områden enligt en bestämmelse som kallas 510(k), och den kommer nu att marknadsföras av Intouch Health.

Enligt ett pressmeddelande är Rp-Vita den första självständigt navigerande roboten för telemedicin som fått ett sådant klartecken från FDA.

När roboten används för en läkarundersökning kommunicerar läkaren med patienten via en kamera och en skärm överst på roboten. Sjukhuspersonal hjälper till att applicera instrument som exempelvis stetoskop på patienten, och läkaren kan på så sätt genomföra undersökningen på distans.

Grundaren av företaget Irobot, robotprofessorn Rodney Brooks, är även grundare till företaget Rethink Robotics som utvecklat den uppmärksammade människoliknande industriroboten Baxter.

Här är en video med Rp-Vita:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hoAPTpwkFtw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL