Forskare underkänner algoritmbaserade appar – hittar inte hudcancer

2020-02-12 07:11  
Är du oroligt för att du drabbats av hudcancer? Gå och kolla hudförändringarna hos sjukvården, träffsäkerheten hos hudcancerappar är låg, enligt brittiska forskare. Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden

Det går inte att lita på hudcancerappar, varnar brittiska forskare. I en ny studie har de granskat träffsäkerheten för sex sådana appar – och den var låg.

Antalet fall av hudcancer ökar och den allvarligaste hudcancerformen, malignt melanom, har fördubblats i Sverige under 2000-talet. Samtidigt ökar möjligheten att bli botad om man upptäcker hudförändringar tidigt. Där har apputvecklarna hittat en marknad, eftersom många vill kolla hudprickar som oroar dem.

Det går till så att kunderna tar mobilbilder på hudförändringarna som läggs in i appen, som i sin tur använder artificiell intelligens för att utvärdera hudförändringarna.

På så sätt ska apparna berätta vilka förändringar som behöver undersökas närmare av läkare.

Låg träffsäkerhet i sex hudcancerappar

Men nu har brittiska forskare utvärderat sex hudcancerappar och kommit fram till att de hade låg träffsäkerhet, rapporterar Läkemedelsvärlden. Även de två appar som var CE-märkta enligt gällande EU-regelverk missade flera fall av malignt melanom och gav falskt positiva svar.

Läs mer: Studie: Behandling mot hudcancer räddar mer än hälften

”Vår genomgång visade att algoritmbaserade appar ännu inte är tillräckligt tillförlitliga för att kunna rekommenderas”, skriver forskarna enligt British Medical Journal.

Mer om: Cancer Appar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer