”Cool mikroskopiteknik” belönas med Nobelpriset

2017-10-04 11:49  
Sara Snogerup Linse, ordförande för Nobelkommittén i kemi, Göran K. Hansson, sekreterare i Kungliga vetenskapsakademien, och Peter Brzezinski, ledamot i Nobelkommittén i kemi, tillkännager årets Nobelpristagare i kemi i sessionssalen på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm Foto: Claudio Bresciani / TT

Nobelpriset i kemi tilldelas Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson.

De tilldelas priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

”Metoden har tagit biokemin in i en ny era”, skriver akademien i motiveringen.

TT når Jacques Dubochet bara ett par minuter efter det att priset har förkunnats. Dubochet är dock inte speciellt sugen på att ge någon kommentar.

– Det kommer att vara en presskonferens klockan 14 vid universitetet. Jag ger kommentarer då. Nu vill jag lyssna på presskonferensen, säger han i telefon från Schweiz.

Kan vi i alla fall få fråga...

– Jag är inte tillgänglig nu, säger Dubochet och lägger på luren.

Joachim Frank är med på telefon på presskonferensen vid Vetenskapsakademin. Han väcktes för omkring en timme sedan i samband med att han fick telefonsamtalet om priset.

– Det gjorde inget att ni väckte mig, försäkrar han via en bitvis skakig telefonlinje.

På frågan om det finns praktiska tillämpningar på processen svarar Frank:

– Det krävs alltid tid innan det går att se direkta praktiska möjligheter.

Kryoelektronmikroskopi har gjort det möjligt för forskare att frysa biomolekyler mitt i deras rörelser. Det gör att man nu kan se förlopp som man aldrig tidigare lyckats med. Detta har varit grundläggande både för förståelsen av "livets kemi" och för läkemedelsutveckling, skriver akademin.

Läs mer: ”Det känns som att vi har fått priset”

Frank var den som gjorde tekniken användbar. Han har utvecklat en bildbearbetningsmetod där han kunde sammanfoga elektronmikroskopets brusiga tvådimensionella bilder till en skarp tredimensionell struktur.

Länge trodde man att elektronmikroskopet fungerade bäst för studier av död materia. Men 1990 lyckades Henderson ta fram en tredimensionell bild i atomupplösning av ett protein. Detta bevisade teknikens potential.

Dubochet förde in vatten i elektronmikroskopet. Han lyckades på 1980-talet kyla vatten så snabbt att den stelnade i sin flytande form, och på så vis kan biomolekyler behålla sin naturliga form i vakuum.

2013 nåddes en ”magisk gräns” och forskare kan nu rutinmässigt ta fram tredimensionella strukturer i atomupplösning av biomolekyler. På senare år har vetenskaplig litteratur fyllts av bilder på allt från proteiner som orsakar antibiotikaresistens till zikavirus.

”Biokemin står inför en explosiv utveckling och spännande framtid”, anser akademin.

Schweiz, USA och Storbritannien

Dubochet kommer från Schweiz där han också är verksam. Han är 75 år och verksam vid universitetet i Lausanne.

Frank föddes 1940 i Tyskland och är verksam vid Columbia University i USA.

Henderson är född 1945 i Edinburgh i Skottland. Han är verksam vid Cambridge i Storbritannien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer