Vintermörkret påverkar ditt jobb negativt

2020-02-18 15:32  
Årets mörka vinter har en negativ effekt på jobbprestationerna, visar en Sifo-undersökning. Foto: Janerik Henriksson / TT, Mood Board / REX / TT

Årets mörka vinter har haft en effekt på jobbprestationerna, visar en Sifo-undersökning.

Vinterhalvåret i Sverige har varit både snöfattigt och mörkt, exempelvis var antalet soltimmar betydligt färre än normalt i november, enligt SMHI.

Den glåmiga vädersituationen tycks även ha påverkat jobbprestationerna, visar en undersökning från Sifo Kantar på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad.

Enligt undersökningen upplevde drygt var tredje person i Sverige att vintermörkret hade en negativ inverkan på jobbprestationerna.

”Extra tufft med få soltimmar”

I övre Norrland tyckte 44 procent att insatsen på jobbet blev lidande. I Stockholm var motsvarande siffra 42 procent. Minst effekt hade mörkret i södra Sverige.

− Årets milda, gråa vinter har varit extra tuff med tanke på de få soltimmarna. Ju längre norrut man kommer kan vi se att det blir ännu tuffare. Det är därför extra viktigt att komma ut när det är ljust, till exempel innan jobbet och under lunchen, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad i ett pressmeddelande.

Yngre påverkades mest av mörkret

Undersökningen visar också att prestationerna bland yngre medarbetare mellan 18 och 34 år påverkades mest. Här uppgav 44 procent att vintermörkret hade en negativ inverkan på jobbet. Det kan jämföras med 28 procent i åldersgruppen 50-65 år.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel i slutet av januari. Totalt intervjuades 1319 personer mellan 18 och 65 år.

Charlotte Delaryd

Mer om: Prestation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom