Så hanterar du perfektionism – steg för steg

2019-09-19 15:30  
Foto: Tom Merton

Strävan efter perfektion kan hindra din karriär över tid, men det är inte alltid lätt att ändra tankar och beteenden som bygger på höga förväntningar. Men genom att ta små steg kan prestationsstressen minska.

Ingen är perfekt men det kan finnas tillfällen där du känner pressen att vara just det, särskilt om du har höga ambitioner och mål. Det kan visserligen vara viktigt att sätta ribban högt för att förbli motiverad, men det kan också bli överväldigande och leda till att du fastnar − och därmed inte når din karriärpotential.

I Forbes pekar karriärcoachen Matt Mills ut fyra strategier som kan hjälpa till att förändra beteendet:

Testa att vara mindre perfekt

Stressen som följer perfektionism, och rädslan för att misslyckas, går att minska genom att bli bekväm med att tillåta misstag då och då. Att övervinna misslyckanden bygger nämligen upp motståndskraft. Lämna exempelvis jobbet 30 minuter tidigare än du brukar eller korrläs bara mejlet en gång och skicka det sedan, överanalysera inte. Svara inte på e-post eller sms under minst en kväll i veckan. Sådana mindre än perfekt-experiment kan orsaka lite ångest, men hjälper dig att bli starkare.

Läs mer: Kartläggning: Vanligt med övertidsarbete bland ingenjörer

Fatta snabba beslut

Om du ofta skjuter upp saker och är obeslutsam, något som inte är helt ovanligt bland perfektionister, kan du börja bygga upp vanan att fatta snabba beslut för att sedan agera. Du undviker då att köra fast eftersom du måste tänka på nästa steg. Om du agerar snabbt får du en positiv kraft framåt, och slösar inte tid på att oroa dig för att göra rätt eller fel val.

Skapa förväntningar tillsammans med andra

Perfektionister sätter ofta prestationsnivån för högt eftersom de tror att andra förväntar sig det. Ofta sker detta utan att man har en aning om hur realistiska dessa förväntningar är. Istället för att strikt följa en egen måttstock kan du skapa rimliga mål genom att inkludera andra i processen. Samarbeta därför med din chef och kollegor för att fastställa mål. Då får du en bättre förståelse av vad andra förväntar sig av dig för att du ska bli framgångsrik.

Läs mer: Drabbas du lätt av jobbångest? Så hanterar du den

Leta efter ett annat perspektiv

Om du ofta blir besviken och frustrerad av ett projekts resultat eller dina medarbetares beteende, testa att se situationen med andra ögon. Om till exempel ett projekt inte går som du har planerat, fråga dig själv: Om någon annan tittade på det här, skulle de se det som ett misslyckande? En perfektionistisk synvinkel är ofta mycket begränsad, och genom att se saker från ett annat perspektiv kan negativa tolkningar som skapar stress minska.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap