WHO varnar: Pandemin är nära!

2009-04-30 06:56  
Dr Margaret Chang, chef för Världshälsoorganisationen WHO, höjer varningssignalen för svininfluensan.

Världshälsoorganisationen WHO höjde sent på onsdagskvällen varningsnivån för smittspridning av den nya influensan H1N1 (svininfluensa) till nivå 5 på en sexgradig skala.

- Alla länder ska omedelbart aktivera sina pandemiplaner. Detta är en signal till regeringar, hälsomyndigheter och läkemedelsföretag att agera. Världsbanken och andra organisationer ska göra resurser tillgängliga, sade WHO:s chef Margaret Chang vid en presskonferens i Geneve.

Hon konstaterar i ett uttalande som publiceras på WHO:s hemsida att just influensavirus är oförutsägbara och kända för att lätt mutera.

- Den stora frågan just nu är: Hur allvarlig kommer den konstaterade pandemin att bli? Det kan röra sig om allt från en mild influsensa till en allvarlig sjukdom. Vi måste få mer informaton om utvecklingen innan vi kan svara på den frågan, säger Mararet Chang.

Hon konstaterar också att influensa tyvärr har en tendens att drabba fattigare länder hårdare än rika. I utvecklingsländer tenderar dödligheten att vara större än i rikare länder.

Senare i dag torsdag ska EU:s hälsoministrar träffas för att ta ställning till den senaste tidens utveckling.Se information om det här.

WHO använder sig av ensexgradig skalaför att visa hur stor risken är för en viss smitta att spridas. Fas 5 innebär en bekräftad pandemi.

Fas 1Av de virus som cirkulerar bland djur märks ingen vidare risk för mänskliga fall.

Fas 2Ett influensavirus har bevisligen smittat från djur till människa, ses därför som ett "potentiellt pandemihot".

Fas 3Något fler fall av spridning från djur till människa, men mellan människor finns ingen eller mycket begränsad smittspridning.

Fas 4Tillräckligt stor smittspridning mellan människor för att en pandemi ska befaras.

Fas 5Betydande smittspridning mellan människor i minst två länder.

Fas 6 Snabb och ihållande spridning mellan människor i minst två delar av världen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer