Industri

Liten motor simmar i blodkärl

Ubåten med sin motor i en blodåder. (ur animation)

Medicinska ubåtar som navigerar i blodkärlen kan hjälpa läkare att komma åt knepiga skador. Här är motorn som gör det möjligt.

Publicerad

Forskare vid Monash University i Australien har lyckats utveckla en motor som är så liten att den kan injiceras i en människas blodådror.

Samtidigt är den så pass stark att den orkar simma mot blodströmmen för att nå trånga blodkärl i hjärnan, eller andra områden i kroppen som läkarna har svårt att komma åt.

Motorn utnyttjar den piezoelektiska effekten som får vissa material att ändra form när man lägger en elektrisk spänning över dem.

Bak på motorn har forskarna fäst en trådliknande svans. När den roterar så drivs motorn framåt ungefär på samma sätt som bakterier förflyttar sig.

Tanken är att de små motorerna ska transportera sensorer eller annan utrustning i kroppen. Sedan ska läkarna kunna styra motorn till blodproppar i hjärnan eller andra svåråtkomliga skador.

Sådana fjärrstyrda ”ubåtar” i blodomloppet är en gammal dröm, men en svårighet har varit just att krympa motorer utan att tappa för mycket drivkraft.

De australiensiska forskarnas prototyp, som är en kvarts millimeter bred, beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Journal of micromechanics and microengineering.

Det återstår dock att provköra tekniken i människokroppen.