Bolldrönaren rullar snålt bland människor

2016-03-22 16:04 Håkan Abrahamson  

Den rullar när den kan, flyger bara om det behövs. Den bollformade transportdrönaren som rullar snällt bland människor är snålare än flygande farkoster.

Allt fler transportstudier visar på fördelarna med att använda drönare, de gör oftast jobbet snabbare.

Men det finns ännu några viktiga hinder för en framgångsrik transportapparat uppbyggd kring drönare – energiåtgången och säkerheten för människor.

Hittills får drönare inte flyga omkring i miljöer där människor befinner sig. De får heller inte framföras när som helst och hur som helst.

Den lösning som Fraunhoferinstitutet för materialflöden och logistik IML presenterar bygger på idén att drönaren rullar som en boll större delen av tiden, och flyger bara i undantagsfall. Den sfäriska karossen skyddar såväl människor som rotorblad.

På så vis kan människor och drönare samsas i samma miljö. De autonoma drönarna gör sina transportuppdrag, och arbetar om det behövs i grupper.

Drönarna väger 1500 gram och kan frakta paket som väger upp till 700 gram. De är främst tänkta för uppgifter i stora lagerlokaler och ska främst rulla omkring på golvet. På så vis används minst energi.

Endast om paket behöver hämtas högt upp på lagerhyllorna lyfter de från golvet. Nedfärden kan eventuellt göras rullande på spiralformade spår för att spara ytterligare energi.

Systemet anses mer flexibelt än forna tiders rörpost och liknande interna transportsystem.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt