Revolutionerande robotsatsning riskabel för Kina

2018-08-20 08:00  
Deltagare i en robottävling förbereder sig på World Robot Conference. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein/TT

En av världens största ekonomier är besluten om att rida på robotvågen, men en utveckling av automatiserade industrier kan ge oanade effekter.

Flygande rävar, en automatiserad bartender och robotar som spelar fotboll och badminton. Årets världsrobotkonferens i Peking har bjudit på mycket underhållning.

Men bortom skratt och applåder är Kina fast beslutet om att rida på robotvågen av andra anledningar. Billig tillverkning har bidragit till att landet har blivit världens näst största ekonomi på några årtionden. Men den åldrande befolkningen innebär ett orosmoln på arbetsmarknaden.

Läs mer: Kina utklassar USA på 5g

Automatiserad arbetskraft ses som en del av lösningen och 2014 efterlyste president Xi Jinping en "robotrevolution". Och på konferensen visades maskiner som med tiden skulle kunna ersätta mänskliga arbetare, bland annat en robot som kan diagnosticera sjukdomar och en annan framtagen för att undervisa barn.

Men det är en delikat balansgång. Enligt Världsbanken hotar automatiseringen en stor del av Kinas arbetstillfällen för riktiga människor.

Mer om: Robotar Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer