Nu vankas (au)tomatsoppa

2009-05-12 23:00  

Lilla skånska Nimo KG säljer utrustning för en halv miljon till Heinz soppfabrik i Cedar Falls i USA.-Det är en genombrottsorder på en ny jättemarknad, säger Nimos vd Johan Bergman.

Den första ordern från det amerikanska företaget omfattar två automatiska så kallade lyftare. Heinz kommer dock undan för undan att byta ut ytterligare 14 av sina gamla manuella lyftare. Och då ligger Nimo bra till, enligt vd Johan Bergman.

Ordern är blygsam, värd 500 000 kronor.

- Men det är en genombrottsorder på en ny jättemarknad. Generellt sett är det inte lätt att leverera utrustning till ett amerikanskt företag i kristider om den inte är märkt "Made in USA". Men vi har lyckats, mycket tack vare vår satsning på hygien.

Förutom hygienen innebär de nya lyftarna att ergonomin blivit bättre, liksom säkerheten och produktiviteten - tack vare att många moment automatiserats.

Fabriken i Cedar Falls ska klara dubbelt så stora volymer när maskinerna är installerade, vilket sker under försommaren.

En lyftare hanterar råvaror och ingredienser - lyfter och tömmer dem i processutrustning, där till exempel en soppa blandas till.

Nimo KG i Kågeröd har tio anställda. Företaget utvecklar och producerar maskiner i rostfritt stål till intern hantering inom framförallt livsmedelsindustrin.

Heinz, mest känt för sin ketchup, är en världsomspännande jättekoncern med 32 000 anställda.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt