Världens största flygplan har rullat ur hangaren

2017-06-01 13:28  

Det är 117 meter mellan vingspetsarna. Här är de första bilderna på flygplanet Stratolaunch.

Världens största flygplan – åtminstone sett till vinglängden – har för första gången rullat ut ur hangaren, med hjälp av sina 28 hjul.

Nu väntar flera tester innan det är dags för den första flygturen. På sikt är tanken att Stratolaunch ska kunna lastas med tre raketer samtidigt, som från hög höjd ska kunna ta rymdfärjor ut i solsystemet. Lastkapaciteten är 250 ton. Planet drivs av sex jetmotorer av samma typ som i Boeings 747-modell. Det har en räckvidd på 2000 nautiska mil (3704 kilometer).

Mellan vingspetsarna mäter det 117 meter – längre än en fotbollsplan och störst i världen. Farkosten har två flygplanskroppar och raketerna kommer att bäras mellan dem. Vid första rakettestet – planerat att genomföras 2019 – ska endast en Pegasus XL-raket följa med upp till stratosfären. Där frånkopplas raketen och skjuts iväg med egna motorer.

Stratolaunch-projektet drivs av Microsoft-grundaren Paul Allen. Hans vision är att skapa ett billigare och enklare att sätt att skjuta upp raketer jämfört med andra metoder. Men det enorma flygplanet kan inte lyfta från vilket litet flygfält som helst: startsträckan är 4000 meter.

Peter Ottsjö

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt