Tre miljarder i förlust för Saab

2011-07-05 14:22  
Victor Muller, vd för Saab Automobile i Trollhättan och moderbolaget Swedish Automobile i Nederländerna, det vill säga före detta Spyker Cars. Foto: Björn Larsson Rosval/Scanpix

Biltillverkaren Saab i Trollhättan sålde mindre än 30 000 bilar förra året och gjorde en förlust på 3 miljarder kronor.

Det finns risker i verksamheten, säger både Saabs ledning och revisorerna i Saab Automobiles årsredovisning, som nu lämnat in till Bolagsverket i Sundsvall.

Antalet sålda bilar minskade till 28 284 stycken från 39 745 året innan. 2008 såldes drygt 93 000, skriver TT som tagit del av årsredoviningen. 

Omsättningen för förra året var 6,3 miljarder kronor medan kostnaderna för att tillverka de sålda bilarna var mer än 9 miljarder. Resultatet blev ett minus på drygt 3 miljarder kronor.

Både försäljning och produktion påverkades kraftigt av händelserna i början av 2010 då bolaget avbröt sin produktion under sju veckor.

I årsredovisningen står det att en av de största utmaningarna var att återställa lagren hos återförsäljarna och förtroendet hos återförsäljare och kunder och det visade sig vara svårt.

Bland de osäkerhetsfaktorer som Saab Automobile listar finns en sinande kassa och risk att förlora pengar på höjda ränta och valutaförändringar som man inte kunnat försäkra sig mot.

Även revisorerna från Ernst & Young väljer att i en separat passus poängtera riskerna.

"Om bolaget inte förmår ordna erforderlig finansiering, eller vid en negativ utveckling för bolaget, blir förutsättningarna för fortsatt drift osäker”.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt