Test av självkörande fordon utan förare snart möjligt

2020-08-24 12:03  
Foto: Thomas Johansson/TT

Från och med nästa år blir det möjligt att genomföra tester av självkörande fordon utan en säkerhetsförare. Samtidigt förlängs försöksperioden.

Regeringen har beslutat om ändringar i bestämmelserna kring tester av självkörande fordon. Från och med den 1 januari 2021 blir det till exempel möjligt att genomföra tester utan en säkerhetsförare, vilket i dagsläget är ett krav. En förutsättning är att det kan göras på ett säkert sätt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Försöksperioden förlängs också och kommer från och med 2021 att gälla tills vidare. Tidigare har slutdatum varit den 1 juli 2022 vilket inneburit att tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen inte har kunnat ge tillstånd som sträcker sig längre än så, skriver nyhetsbrevet Omad.

– Vi förbättrar förutsättningarna för utveckling av självkörande fordon i Sverige. Automatisering och elektrifiering går hand i hand, och är helt avgörande för att vi ska ligga i den tekniska framkanten och nå klimatmålen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett uttalande.

Förordningen om försöksverksamhet med självkörande fordon på allmän väg trädde i kraft den 1 juli 2017. I början av 2019 hade Transportstyrelsen beviljat fem tillstånd, enligt Ny Tekniks kartläggning. Sedan dess har myndigheten gett ytterligare tillstånd, bland annat Einrides.

Johan Kristensson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt