Fordon

Svenska barnfamiljen får testa självkörande Volvo

Medan de stora biltillverkarna ville förföra med ny teknik på elektronikmässan CES tog Volvo till en annan metod på motormässan i Detroit.

Publicerad

Nyckeln för att låsa upp portalen till de självkörande bilarnas värld kan vara en vanlig familj från Göteborg. Det tycker åtminstone Volvo.

– Vi gör saker annorlunda, vi har alltid gjort det, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

I år påbörjar Volvo sitt stora forskningsprojekt Drive Me i och omkring Göteborg. Uppemot 100 självkörande bilar ska testas av familjer på trafikerade vägar.

Projektet samlar expertis, stöd och pengar från både privat och offentlig sektor. Den första testgruppen utgörs av familjen Hain: mamma, pappa och två tonårsdöttrar.

– Målet med Drive Me-projektet är att fokusera på hur vi ska kunna förbättra människors liv och bidra till en positiv inverkan på samhället. Så vi anammar en holistisk syn snarare än att bara ägna oss åt tekniken. Vad vi vet är vi de enda som utvecklar självkörande bilar ur människans synvinkel, säger Henrik Green, en av cheferna för forskning och utveckling på Volvo Cars.

Läs mer:

I en marknadsföringsfilm berättar familjen Hain om sina förväntningar på sitt första år med en självkörande bil.

– Jag tror att mina vänner och min familj undrar om jag verkligen har koll på huruvida det här är säkert. Jag tror i synnerhet min mamma kommer att vara ängslig, säger Paula Hain.

Men tonårsdöttrarna ser fram emot testet.

– Jag tycker det är väldigt coolt. Att framtiden blir verklighet nu, säger Smilla Hain.