Fordon
Stort krispaket till svenska fordonsindustrin
Regeringen vill satsa 28 miljarder kronor för att hjälpa den svenska fordonsindustrin. Det handlar om lånegarantier, men i planerna finns också ett statligt institut för forskning och utveckling samt nödlån.

Vid en presskonferens idag berättade näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg att regeringen vill ge 20 miljarder i statliga kreditgarantier till den svenska fordonsindustrin.
Tidigare i veckan tog EU:s ministerråd ett beslut om förnybardirektivet. Den så kallade Barrosso-planen innebär att EU ska stödja den europeiska fordonsindustrin mot att tillverkarna lovar att ställa om produktionen mot mer miljövänliga bilar.
De svenska fordonstillverkare och leverantörer som uppfyller EU-kraven ska kunna låna pengar från Europeiska investeringsbanken (EIB). För att det ska gå ställer svenska staten upp med kreditgarantierna.
Men det handlar inte om att villkorslöst pumpa in pengar i fordonsindustrin, sa Maud Olofsson.
-Förutsättningen för att få ta del av garantin är att man har sunda finanser, trovärdiga planer och kan presentera lönsamhet, sa hon på presskonferensen.
Hur säkra är ni på att de svenska företagen kan uppfylla de här kriterierna? frågade en journalist på presskonferensen.
-Jag är övertygad om de svenska bilföretagen kommer att ha en betydande del av de här europeiska pengarna, svarade Anders Borg.
Eftersom staten ställer upp med garanti för lånen, kan staten i praktiken bli ägare till företagen om de går omkull, påpekade en åhörare.
-Absolut, så är det, svarade Anders Borg, men passade samtidigt på att tona ner risken.
Regeringen vill också satsa 3 miljarder kronor på ett forsknings- och utvecklingsinstitut, som bland annat ska driva på utvecklingen mot nya, mer miljövänliga bilar.
Genom att institutet fungerar som ett bolag blir det lättare för det att jobba tillsammans med företagen. Verksamheten ska bestå av forskning och utveckling, men också – som regeringen uttrycker det - ”annan verksamhet med betydelse för industrins utveckling”.
Regeringen vill även stödja de företag som befinner sig i akut ekonomisk kris genom ett särskilt undsättningslån. Totalt handlar det om 5 miljarder kronor.
Det statliga riskkapitalbolaget Almi får också större möjligheter att stödja nya produkter och uppfinningar. I dag kan Almi stödja utvecklingsprojekt med halva beloppet. Regeringen vill att Almi i framtiden ska kunna gå in med 80 procent, i särskilda fall till och med hela beloppet.
Från årsskiftet ska regeringen också att satsa 450 miljoner kronor i forskningsstöd till fordonsindustrin via Vinnova. De pengarna är inte en del av dagens krispaket