Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Scania testar självkörande lastbilar i Finland

2018-03-07 09:29  
Arkivbild från Scanias fabrik i Södertälje. Foto: Anders Wiklund / TT

Scania kommer redan i vår att börja testa halvt självkörande lastbilar på finska motorvägar. Beskedet kommer samtidigt som regeringens utredning om självkörande bilar presenteras i Stockholm.

Det är det finska företaget Ahola Transport som kommer att använda lastbilar och teknik från Scania för att testa halvautonom konvojkörning med tre eller fler självkörande bilar.

Samtliga bilar har förare, men det är föraren i den främsta bilen som styr medan övriga lastbilar körs automatiskt.

”För oss är det viktigt att förbättra förarnas arbetsförhållanden med hjälp av ny teknik. De planerade lösningarna hjälper oss även att uppfylla kundernas förväntningar vad gäller snabbare leveranser och miljömål”, säger Hans Ahola, vd för Ahola Transport.

Läs mer: ”Om Tesla lyckas så måste vi ha missat något”

I ett pressmeddelande understryker Scania att det måste finnas en acceptans från allmänheten för självkörande bilar innan försök i större skala kan sjösättas. Lagstiftningen på området måste också anpassas.

På den sista punkten kommer besked redan på onsdagen då regeringens utredning om självkörande fordon, tillsatt redan hösten 2015, kommer att överlämnas till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt