Saabchefen: Gripen är med i leken

2011-05-20 13:59  
Saabchefen Håkan Buskhe pustar ut efter sin första Jas-flygning sedan han blev vd för Saab i september förra året. Foto: Per Kustvik

- Vi har inte gett upp om att få sälja Gripen till Indien och vi är fortfarande med i leken i Brasilien, säger Saabs vd Håkan Buskhe till Ny Teknik.

Håkan Buskhe ingick i den 30-hövdade industridelegation som följde med statsminister Fredrik Reinfeldt på hans officiella besök i Brasilien och Chile i veckan.

Statsministern hade bland annat överläggningar med Brasiliens president Dilma Rousseff.

Men hur mycket av samtalen som handlade om Saabs chanser att få sälja 36 stycken nya Jas 39 Gripen till Brasilien har inte sagts.

- Det vi vet i dag är att upphandlingen nu ligger på presidentens bord och att beslutet kommer att tas under första kvartalet nästa år, säger Håkan Buskhe.

Saab och Gripen har konkurrens från franska Dassault med Rafale och amerikanska Boeing med F-18 Super Hornet.

Håkan Buskhe var i Brasilien tidigare i veckan för att bland annat inviga det forskningscentrum som Saab etablerat i industristaden Sao Bernardo, en av städerna i Sao Paoloområdet.

- Saab har ett stort stöd från den brasilianska industrin i flygplansaffären och vår offert för Gripen är mycket stark, säger han till Ny Teknik.

Han säger också att Saab inte gett upp om Indien, där Gripen inte fanns med bland dem som valts ut att gå vidare i upphandlingen.

Bara franska Rafale och europeiska Eurofighter fann nåd för de indiska utvärderarna.

- Vi har lämnat in svar på vad vi anser är felaktiga bedömningar av vår offert. Affären är inte över, säger Håkan Buskhe.

Men det är inte bara Saab som protesterar.

- Särskilt amerikanarna, Lockheed Martin och Boeing,  klagar högljutt över hur utvärderingen har gått till, säger Håkan Buskhe.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt