Fordon

Så ska Sverige sälja JAS Gripen

Nu börjar regeringens strategi för att återupprätta Jas 39 Gripens rykte utomlands att klarna. En rad åtgärder är på gång.

Publicerad

Regeringen föreslår att en ny Exportstödmyndighet inrättas under 2010. Myndigheten ska ge ett mer effektivt och samordnat stöd för exporten av försvarsmateriel.

Myndigheten kommer att lyda under Försvarsdepartementet. Resurser från Försvarets materielverk, Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut kommer att användas för den nya myndighetens verksamhet.

Nyheten om den nya myndigheten presenterade försvarsminister Sten Tolgfors i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion i lördags.

- Försvarsmateriel är politiska produkter. Det krävs en samverkan mellan näringsliv och staten för att en försäljning ska komma till stånd, ofta också ett samarbete kring utbildning till exempel och framtida utveckling. Det gör att det är en annan sorts produkter än civila produkter och då behövs det också ett samlat och bra stöd från statens sida genom en ny exportstödsmyndighet för försvarsmateriel, sa försvarsministern under samtalet med Ekot.

Underbetyg för FMV
I dag har FMV, Försvarets materielverk, uppdraget att sälja Gripen när köparlandet väljer att inhandla planen direkt från svenska staten.

Så var det exempelvis i den norska upphandlingen av nya ”kampfly” som avgjordes under förra hösten, då Sverige misslyckades med att sälja nästa generationens Gripen-plan.

I övriga upphandlingar är det tillverkaren Saab och dotterbolaget Gripen International som står som säljare på kontrakten.

Ny robot hjälper affärerna
Sten Tolgfors avslöjade i Ekots Lördagsintervju också att Gripen behöver en ny radarjaktrobot för att kunna hävda sig i den internationella konkurrensen.

Sverige lovar också generösare villkor vid en beställning.

Tolgfors statssekreterare Håkan Jevrell besökte också nyligen Brasilien, som är på väg att avsluta en upphandling av i första hand 36 nya stridsflygplan, och där Gripen NG (Next Generation) tävlar med Rafale från den franska tillverkaren Dassault och F-18 Super Hornet, från amerikanska Boeing.

40 procent tillverkas i Brasilien
Enligt nyhetsbyrån AP lovade Håkan Jevrell under vistelsen Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim att 40 procent av tillverkningen av Gripen ska ske i Brasilien om landet väljer det svenska planet.

Brasilien lovas också full tillgång till den teknologi som finns i planet.

Det svenska budet sägs vara i linje med kraven från Brasiliens president Lula, som vill säkra tekniköverföring och bygga flygplanen i Brasilien.