Så ska Perlan 2 slå höjdrekordet

2017-09-05 10:05  

Nu väntar teamet i Patagonien på de perfekta förhållandena. Airbus målsättning är att glidflygplanet Perlan 2 ska ta sig över 27 kilometers höjd. Flygningen kan bland annat ge viktiga lärdomar inför framtida Marsexpeditioner.

Airbus är en den tyngsta sponsorn bakom Perlan Project. Målsättningen har varit att nå extremt höga höjder med glidflygplan. Det icke vinstdrivande projektet grundades redan för 25 år sedan, men först 2006 slog piloterna Steve Fosset och Einar Enevoldson höjdrekordet för bevingade plan. Då bar luftströmmarna Perlan 1 till 15 460 meters höjd.

Nu befinner sig Perlan 2 i södra Argentina – Patagonien är nämligen den enda platsen som kan uppbringa de rätta vindförhållandena. För att nå planerade 91 000 fot (27 736 meter) krävs att den östliga vind som reser sig över Anderna samverkar med Polar Night Jet – en luftström på hög höjd som kommer från sydpolen.

Perlan 2 tar in miljoner

I augusti provflög Jim Payne planet under en timme, vilket bekräftade att de modifierade kontrollerna fungerar som de ska. Snart lyfter han igen. Piloten tror att de perfekta vindförhållandena kommer infalla under den första veckan i månaden, närmare bestämt den 6 september.

Läs mer:

Läs mer: "Rymdplanet" har premiärflugit

För Perlan 2 har projektet fått loss nära 56 miljoner kronor. Men vad kan då Airbus lära sig av att sväva på hög höjd? I takt med att luftrummet under 41 000 fot blir hårdare trafikerat förväntas fler flygplan gå upp i höjd. Perlan kan bland annat ge information om hur berg genererar turbulens på 50 000 fot. Dessutom finns det aspekter som är intressanta för kommande rymdprogram. På planerade 91 000 fot är förhållandena väldigt lika atmosfären vid Mars yta. Det ger Airbus ett försprång i den allt intensivare rymdkapplöpningen.

Det här är Perlan 2

Vikt: Tom 573 kg

Vikt lastad: 816 kg

Spännvidd: 25,6 meter

Vingyta: 24,4 m²

John Edgren

Mer om: Perlan 2 Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt