Putin rustar med superplan 2010

2006-06-15 15:56  
Su-47 Berkut

Rysslands president Vladimir Putin vill se ett femte generationens stridsflygplan på förbanden 2010. Redan nästa år ska flera provflygplan byggas, och flygvapnet ska få ökade anslag.

Flygvapenchefen Vladimir Mihailov säger till nyhetstjänsten Ria Novosti att flera experimentmodeller ska provflyga redan nästa år.

De kommer till att börja med att drivas med motorer från stridsflygplan som flyger idag. Men till 2010 ska motorer för femte generationens flygplan användas.

Försvarsminister Sergej Ivanov sade i går att femte generationens militärflygplan ska kunna flyga så snart som 2009.

De nya planen ska bli av stealth-typ, alltså svåra att upptäcka på radar, de ska vara snabba och klara avancerade manövrer.

Utvecklingsarbetet utgår från flygplanet Su-47 Berkut (Kungsörnen) som Sukhoifabriken tog fram i början av 1990-talet. Planet är karakteristiskt för sina framåtsvepta vingar.

I det ekonomiska kaos som rådde efter Sovjetunionens fall fanns inget intresse för Berkut, men i president Putins allmänna upprustningsplan ingår att ge Ryssland ett femte generationens stridsplan.

Endast USA har idag stridsflygplan som klassas som femte generationens plan. Jas 39 Gripen är ett fjärde generationens flygplan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt