Fordon

Ökad oro kring Saabaffären - men Volvo har bättre flyt

Jöran Hägglund, statsekreterare på Näringsdepartementet. Foto: Pawel Flato.
Jöran Hägglund, statsekreterare på Näringsdepartementet. Foto: Pawel Flato.
Christian von Koenigsegg. Foto: Koenigsegg Automotives.
Christian von Koenigsegg. Foto: Koenigsegg Automotives.
Kinesiska Geely tvingas öppna plånboken stort om man vill komma över Volvo.
Kinesiska Geely tvingas öppna plånboken stort om man vill komma över Volvo.

Näringsminister Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund bekräftar att det uppstått problem i Saabaffären. "Någon i Koenigseggkonsortiet vill hoppa av", säger han.

Publicerad

UPPDATERAD med namnet på avhopparen. Se slutet av artkeln.

Jöran Hägglund är den i regeringen som håller i förhandlingarna mellan Saabs ägare GM och den tilltänkta köparen Koenigsegg Group.

Han avslöjade i går för Göteborgs Postenatt någon i Koenigsegggruppen var på väg att dra sig ur, men han ville inte säga vem.

Vid en improviserad presskonferens med övrig press bekräftade han vad han sagt till GP men att det var för tidigt att dra slutsatsen att Saabaffären kan spricka.

- Jag kan väl säga som så att det är någon som vill hoppa av. Vi håller på att kartlägga vad som händer i gruppen och därför kan vi inte kommentera något mer, sade Göran Hägglund tidigare i dag till den församlade presskåren.

Det är bilbyggaren Christian von Koenigsegg som frontar i den tilltänkta köpargruppen men det är andra personer som sitter på pengarna – framför allt styrelseordföranden Augie K Fabela II, amerikanen som gjort sig en förmögenhet på det ryska mobiltelebolaget Vimpelcom.

I styrelsen sitter också den norske affärsmannen Bård Eker, gammal kompanjon med Christian von Koenigsegg, samt den amerikanske affärsmannen Mark Bishop. Styrelsesuppleant är den amerikanska finanskonsulten Melissa Schwartz.

Lokaltidningen TT-Ela i Trollhättan harkartlagt samtliga personer runt Koenigsegg Groupoch då också tagit med ryssen Dmitry B Zimin från Vimpelcom och den amerikanska juristen Pranav L Trivedi, som varit rådgivare åt Vimpelcom.

TT-Eladock inte hetsat upp sig över de nya uppgifterna utan refererar uttalanden från Saab-ledningen och fackklubben om att arbetet med försäljningen flyter på.

- Det följer planerna. Ett avslut på försäljningsprocessen kommer i september, säger Saabs informationschef Eric Geers.

UPPDATERING:

Statssekreterare Jöran Hägglund har senare bekräftat att det är den amerikanske affärsmannen Mark Alen Bishop som vill dra sig ur Koenigseggkonsortiet.

Enligt SvD Näringsliv har Mark Bishop 22 procent av aktierna i Koenigsegg Group, det företag som vill köpa Saab Automobile från amerikanska General Motors.

Största ägare är Christian von Koenigseggs privata bolag Alpraaz med 42,5 procent av aktierna och näst störst med 23,5 procent är bilfirman Koenigsegg Automotive, som ägs av Christian von Koenigsegg och Bård Eker, genom det norska företaget Eker Group. Eker Group äger dessutom 12 procent direkt i konsortiet Koenigsegg Group.

... Men Volvoaffären tycks gå som tåget

Det ser ut som att biljätten Ford kan pressa upp priset på sitt svenska dotterbolag Volvo när fler spekulanter anmäler sig.

En rad obkräftade uppgifter i svensk och internationell press talar om att den kinesiska bilbyggaren Geely, som visat intresse för både Saab och Volvo, nu tycks få konkurrens om budet.

Enligt Wall Street Journal har Beijing Automotive Industry gett sig in i leken liksom en rad europeiska investerare.

Mycket talar också för att den kanadensiska bildelstillverkaren Magna kan dyka upp som spekulant på Volvo om man får nobben att köpa tyska Opel.

Även det Brysselbaserade riskkapitalbolaget RHJI, som också bjudit på Opel, kan komma att visa intresse för Volvo.

För Volvos ägare Ford är detta en drömsits, skriver SvD:s bilbranschreporter Jonas Fröberg idag.

- För en månad sedan hette det att Ford skulle få ut cirka 15 miljarder kronor för Volvo. Nu hävdar källor att Geelys bud kan vara värt så mycket som 25 miljarder kronor, skriver Jonas Fröberg.