Nytt rekord för elbil i Norge

2015-02-25 11:32  
Favoritbilen bland elbilar i Norge är VW e-Golf. Foto: TT

Nästan var femte ny bil i Norge är en elbil. Favoritbilen är VW e-Golf, som gått förbi Tesla S.

Elbilsåret har börjat bra i Norge. Närmare 2000 nya elbilar har registrerats hittills i år, fram till 23 februari. Det är 72 procent mer än i januari förra året, enligt den norska bilstatistiken OFV.

Under hela 2014 registrerades 18 650 elbilar varav 555 varubilar. Det var en ökning med 130 procent jämfört med 2013 och motsvarar en tredjedel av alla nyregistrerade helelektriska bilar i Europa 2014. Till det kommer nästan 1700 laddbara hybridbilar.

Norge är nu den största elbilsmarknaden i hela Europa med uppemot 40 000 elbilar på vägarna inräknad laddhybrider.

I Sverige finns inte mer 3 260 rena elbilar men betydligt fler laddhybrider, 5 100, där Mitsubishi Outlander är klar etta med nästan 2 500 registreringar, dubbelt så mycket som Volvo V60, enligt den svenska elbilsstatistiken från Power Circle.

I Norge har Volkswagens elbilar seglat upp som den helt dominerande elbilen. Av nybilsförsäljningen hittills i år står e-Golf för 46 procent och lilla e-Up för 9 procent. Tillsammans har e-Golf och e-Up lagt beslag på 55 procent av den norska elbilsförsäljningen i år.

Tvåa är Nissan Leaf med 15 procent och trea Tesla S med 9 procent. Under några månader förra året var Tesla S den mest sålda elbilen i Norge, men sedan har de billigare bilarna från WV och Nissan gått förbi.

BMW:s populära i3 har seglat upp på femte plats med 6 procent av elbilsmarknaden medan pionjärbilarna Mitsubishi i-Miev och Peugeot i-On fallit brant på topplistan.

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt