Nya jet-drönaren kan flyga i drygt 480 km/h

2019-12-05 07:00  

Företaget hävdar att det har världens minsta och mest kraftfulla jetdrivna drönare. Topphastigheten på dryga 483 km/h kan teoretiskt vässas med efterbrännkammare.

(Artikeln är uppdaterad)

Fyra propellrar ger kvadrokoptern en exakt manövreringsförmåga. Men för att nå riktigt höga hastigheter har man generellt sett varit hänvisad till drönare av flygplanstyp. Texasbaserade Fusionflight har dock bytt ut propellrarna mot fyra jetmunstycken.

Läs mer: Privatflygplanet landar på egen hand med ett knapptryck

Företaget hävdar att de med modellen AB5 Jet Quad har utvecklat världens minsta och mest kraftfulla jetdrivna drönare. De fyra dieseldrivna mikroturbinerna ger tillsammans 200 hästkrafter, motsvarande 149 kW. De ställbara munstyckena innebär att kraften kan användas för färd framåt såväl som för att lyfta/landa vertikalt och hovra.

Enligt Fusionflight ligger topphastigheten på dryga 483 km/h, och då finns det en teoretisk möjlighet att vässa prestandan avsevärt med hjälp av efterbrännkammare. Bränsletanken på 19 liter ska räcka för att hovra i 30 minuter – eller för 15 minuters transportsträcka.

– Per vikt lagrar dieselbränsle 40 gånger mer energi än någon typ av litiumjonbatteri, och det kommer ta minuter att fylla på bränsle istället för de timmar som det tar att ladda en elektrisk drönare, säger Fusionflights vd Alexander Taits till New Atlas.

Läs mer: Jätten Silent Arrow kan bli världens första leveransdrönare

Bland de negativa sidorna med tekniklösningen finns den höga ljudvolymen på 120 decibel. Torrvikten ligger på 23 kilo och AB5 kan bära en last på 18 kilo – antingen fäst under drönaren, alternativt hängande i en lina. När den hovrar så skjuts jetstrålarna inte rakt ned, för att undvika att lasten bryns.

Enligt tillverkaren kan farkosten finnas på marknaden till år 2021, och det tänkta priset ligger på från nära två miljoner kronor och uppåt, mellan 200 000 och 250 000 dollar, enligt New Atlas.

I en tidigare version uppgavs ett mycket lägre pris vara aktuellt för drönaren.

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt