Het debatt om drönare i dag

2013-05-14 10:18  
Skiss på UAV för spaningsuppdrag.

-Vilken är Sveriges roll i drönardebatten? Vi står vid ett vägskäl, vi kan trycka på pausknappen. Josefin Karlsson, ordförande i Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, var en av talarna på tisdagens drönardebatt i Stockholm.

USA:s krigföring mot terrorism med hjälp av fjärrsstyrda, obemannade flygplan, i bland annat Pakistan och Jemen, diskuterades i dag på ett seminarium på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Arrangör var föreningen Folk och Försvars seminarium.

Josefin Karlsson, IKFF, anser att det nu är dags för Sverige att diskutera frågan om på vilket sätt ny teknik kan leda till nya typer av våldsanvändning. Hur ska Sverige ställa sig? Ska vi tillåta tester av bombdrönare på svenska testområden?

Den amerikanska militärens dödande av civila och andra personer, som påstås vara "legitima mål", föder stor ångets hos människorna i de konflöiktdrabbade områden och är i sig kontraproduktivt, ut militärtaktisk synvinkel, menade hon.

-En död, skapar tio nya terrorister, det är kontraproduktivt, sa hon.

En annan talare var Hans Corell, tidigare rättschef i FN.

Han anser att USA blandat i ihop begreppen inom folkrätten när man tog till "War on terror" och att det är dags för USA att vakna upp och börja följa de folkrättsliga regler som gäller.

-Det är felaktigt som begrepp, det går inte att föra krig mot ett fenomen som terrorism. Terrorism är brottslighet, menade han.

-Efter terrordådet 9/11 som jag själv såg med egna ögon genom fönstret har USA förlorat sin etiska moraliska kompass, sa han.

Folkrättsexperten Mark Klamberg redogjorde för de olika regelsamlingar, FN-stadgan och krigets lagar samt den humanitära rätten, som gäller vid krigföring och menade att de duger som de är.

-Jag anser att drönare omfattas av de folkrättsliga regler som gäller i dag. Problemet är att regelverken inte följs.

Han berättade att det bland annat handlar om vem och vilka som utgör "legitima militära mål".

Inledningstalare var Dan Jangblad, teknikchef inom Saab och medlem av bolagets koncernsledning. Han menade att man måste skilja på den obemannade tekniken och hur den används och betonade dess många goda användningsområden, bland annat när det gäller spaning och övervakning

Bolaget har bedrivit utvecking av obemannade farkoster sedan 1997 och har tagit fram flera olika modeller, som Sharc, Filur, Skeldar, Tuav Istar och är med i det europeiska samarbetet som tillverkar bombdemonstratorn Neuron.

Han uppgav också att det gamla begreppet UAV, Unmanned Aerial Vehicle, internationellt nu är på väg att ersättas av RPAS, Remotely Piloted Air System.

Mer om: Drönare UAV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt