Fordon

Här är bilmärket med flest autonoma krascher

Foto: GM

Säkrare än människor, men fortfarande inte felfria. Autonoma fordon har en bit kvar innan vi kommer till visionen om datastyrd, olycksfri trafik. I en ny sammanställning framgår det vilket märke som krockar mest.

Publicerad

När våra bilar kör sig själva så kommer trafiken bli säkrare. Det är förhoppningen, men även om den stämmer så är det långt kvar innan framtidsvisionen förvandlas till nutid. Testbilar rullar ute i trafik och tekniken förfinas ständigt – men det finns plumpar i registret.

Sajten Tech,co har gått igenom krockstatistiken hos Kaliforniens trafikmyndighet, och där framgår det tydligt att det registreras en hel del autonoma kraschar (delstaten är en av teststaterna för tekniken). Enligt statistiken är det GM-ägda Cruise som fram till oktober oftast har figurerat i olyckssammanhang, och totalt har 51 krockar registrerats. Waymo, som oftast beskrivs som ledare i autonom-branschen, har under året bara rapporterat in 37 olyckor. Det kan låta mycket, att dessa två tillsammans nästan är uppe i 100 – men det kan ställas i jämförelse med att det 2017 omkom 3 564 personer i trafiken i Kalifornien.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här