Fordon

Här är bilen som ska rädda Saab

Folkhybriden. Grafik: Teknikens Värld, bearbetning för Ny Teknik: Ingemar Franzén
Folkhybriden. Grafik: Teknikens Värld, bearbetning för Ny Teknik: Ingemar Franzén

Tre nya bilmodeller som ska göra Saab i Trollhättan lönsamt 2011 talar vd Jan Åke Jonsson om. Men i hemlighet utvecklar Saab även en mindre bil med billig elhybridlösning, erfar Ny Teknik.

Publicerad

Det rör sig om en ny modell, byggd på GMs mindre Delta-plattform, med beteckningen Saab 9-1 eller 9-2.

Den nya modellen ska ta upp konkurrensen med BMWs 1-serie och Mercedes A-klass. Vikten och storleken blir ungefär densamma som hos konkurrenterna, men med hjälp av en hybridlösning i framvagnen ska Saab försökas pressa ner bränsleförbrukningen till cirka 0,4 liter per mil.

Enligt uppgifter till Ny Teknik är det ett försök att återta det som tidigare var Saabs styrka: små, bränslesnåla bilar med körglädje. Grundkonstruktionen till motorn hämtas från någon av GMs mindre motorer. De finns i bensin- och dieselutföranden från 3-cylindriga motorer på en 1 liter och uppåt.

Motorn kompletteras med en billig hybridlösning. Den bygger på en GM-teknik som kallas BAS (Belt driven Alternator Starter) och består av en kombinerad startmotor och generator, som ersätter den konventionella startmotorn och generatorn.

BAS är kopplad till vevaxeln med en rem och kopplas även till det befintliga batteriet eller till ett separat batteri. Remdrivningen är anpassad för kraftflöde i båda riktningarna.

Vid inbromsningar lagrar BAS energi i batteriet (regenerativ bromsning). När bilen stannar stängs motorn av och kan sedan startas automatiskt med hjälp av den lagrade energin från batteriet (start-stopp-funktion).

Dessutom kan BAS återföra den sparade energin till motorn under körning, och därmed ge bilen en "sportigare" känsla.

Fördelen med att bygga en hybrid med den här tekniken är att den tar lite plats, vilket betyder att den kan klämmas in i en befintlig plattform.

Det blir också mycket billigare än en traditionell hybridlösning. En sådan finns också med i Saabs framtidsplaner.

Företaget utvecklar just nu en drivlina med förbränningsmotor och vanlig växellåda fram och en elmotor ihopbyggd med en liten växellåda på bakaxeln.

Konstruktionen påminner om den som Volvo vill använda på sin mellanstora stadsjeep XC60.

Volvo ligger före i utvecklingen, men Saab satsar på att vara klar samtidigt, det vill säga någon gång år 2012. Men en sådan lösning innebär att bilarna kan bli 30 000-40 000 kronor dyrare för konsumenterna.

Den konstruktion som Saab nu jobbar på för sin folkmodell ger en hybridisering till en betydligt lägre kostnad, på kortare tid.

Mindre bilar och hybridisering ingår i Saabs planer för framtiden, bekräftar Saab Automobiles informationschef Erik Geers. Men i vilken form de kommer och när de presenteras vill han inte gå in på.

Två av nyheterna som gör folkhybriden snål

Start-stopp-funktion Tekniken innebär att motorelektroniken, för att spara bränsle, automatiskt stänger av motorn när föraren exempelvis stannar vid ett trafikljus eller då bilen står still och föraren frikopplar. Motorn startar omedelbart utan fördröjning då föraren trycker ner kopplingspedalen igen.

Regenerativ inbromsning När man släpper gaspedalen kan delar av energin från bilens rörelse lagras i batteriet för senare användning vid körning.