Fordonspaketets 28 miljarder krympte till 60 miljoner

2009-12-11 13:48  

Regeringen presenterade sitt krispaket för fordonsindustrin för ett år sedan. Under det året har ett enda företag fått ta del av de 28 miljarderna.

Den 11 december i fjol lade regeringen fram sin krisplan för den svenska fordonsindustrin. Maud Olofsson pratade om undsättningslån och kreditgarantier och för att få låna pengar av Europeiska investeringsgarantier. Hon berättade om det nya riskkapitalbolaget Fourier Transform som hade tre miljarder till sitt förfogandeför att satsa i nya projekt.

Totalt 28 miljarder kronor, sa näringsministern.

Av det beloppet har 60 miljoner kronor hittills förbrukats – när Fourier Transform under senhösten investerade i bolaget Power Cell Sweden i Göteborg.

Företaget, där Volvo Technology Transfer är storägare, ska vidare utveckla en bränslecell som Volvo jobbat på i flera år.

- Finns inget att invända mot den investeringen. Det är vad regeringen inte har gjort, att detta är enda satsningen, som upprör, säger Fordonskomponentgruppens VD Svenåke Berglie.

- Ingen regering i ett fordonsproducerande land har gjort så lite.

Nyligen gjorde Fordonskomponentgruppen ett bokslut över året som passerat - hur krisen och bristen i regeringens agerande slagit mot leverantörsföretagen.

18 underleverantörer har hittills gått i konkurs. Tre bolag har flyttat utomlands. 22 000 anställda har varslats om uppsägning.

- Även om det finns en del tecken på ökade volymer så har leverantörerna inte pengar att investera. De beviljas inte lån. Och under våren upphör regeringens anstånd med skatteinbetalningar. Skatten måste betalas, med ränta och avgifter. Därför är det en uppenbar risk för nya nedläggningar och fler varsel, säger han.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt