Fartkameran gav Opeln 68.000 kronor i böter

2018-05-16 12:01  
Foto: Opel

Enligt fartkameran körde Opel Astran i 696 km/h på 50-väg. Polisen ifrågasatte aldrig att en familjebil hade slagit världsrekordet med 250 km/h.

Bugatti och Koenigsegg har slagits om rekordet, men förra året körde svenskarnas Agera RS i 447 km/h och blev därmed officiellt planetens snabbaste serietillverkade bil. Nu har dock Koenigseggs rekord slagits med råge – av en Opel Astra. I alla fall om man får tro den belgiska fartkameran som angav en hastighet på 696 km/h.

Om det verkligen hade varit korrekt så skulle hastigheten ha inneburit att familjebilen bara var 11 km/h från att slå rekordet för samtliga fordon med stötstångsmotorer.

Föraren i den lilla belgiska staden Quiévrain fick en bot hem i brevlådan, och då fartöverträdelsen skedde på 50-väg landade bötesbeloppet på nära 68.000 kronor.

Inte alls slagit världsrekordet

Ägaren vandrade in på den lokala polisstationen och förklarade att hans Astra inte alls var snabbast i världen. Efter att myndigheterna hade granskat informationen från kameran kom man fram till att mannen förvisso var en fartsyndare, men att han bara hade kört 60 på 50-väg. Polisen rev den ursprungliga boten men tvingade ändå den stackars Opelägaren att betala för de 10 km/h han hade kört för fort.

Läs mer: Så här ser Elon Musks tunnel i Los Angeles ut

Enligt Carscoops berodde missen på felaktig programmering i fartkamerans mjukvara. Sedan fartkamerorna monterades upp i Sverige har polisen vid ett antal tillfällen erkänt att skåpen mätt fel, exempelvis i Jönköping – och inte mindre än sex kameror i Uppland.

Experter har konstaterat att det finns ett stort antal felkällor som kamerorna inte tar hänsyn till, exempelvis stark vind och vibrationer från tunga fordon.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt