Etanol riskerar ge motorskador

2014-04-30 06:09  

Bilar som kan köras på både bensin och etanol riskerar att få motorskador när de körs på etanol.

Försäkringsbolaget If ser en tydlig överrepresentation av etanoltankade bilar när det gäller vissa maskinskador.

– Vi har helt klart mer problem med de bilar som körts på etanol, säger Dan Björk, chef för bolagets teknikgrupp.

Försäljningen av etanol minskar. Förra året såldes 22 procent mindre än året innan och hittills i år fortsätter nergången. Under första kvartalet gick försäljningen av E85 ner med en procent, enligt Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI). Antalet etanolbilar är dock konstant.

Enligt en rundringning Svenska Dagbladet gjort rekommenderar bilmekaniker bensin framför etanol för att minska risken för motorskador. Dan Björk bekräftar att bilar som körts på etanol är överrepresenterade när det gäller skador i systemet för att spruta in bränsle i motorn, skador som kan kosta upp till 15 000 kronor och i vissa fall ännu mer att åtgärda för den som inte är försäkrad.

Enligt Dan Björk minskar antalet skador. En förklaring kan vara den minskade etanolförbrukningen, en annan att sammansättningen av etanolen har ändrats.

SPBI undersöker för närvarande vad som ligger bakom etanolminskningen. Slutsatserna beräknas vara klara i slutet av maj.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt