En ny ”James Bond-bil” ska få Lotus på fötter

2020-03-19 11:01  

Den första nya seriemodellen på tolv år och en bil som ska få företaget på grön kvist. Volvo-syskonet Lotus förväntas lansera en sportbil med en nyutvecklad hybriddrivlina.

Brittiska Lotus är för många en ikon – men också ett varumärke som länge har plågats av en taskig ekonomi. Sedan 2017 ingår företaget dock i Geelykoncernen och precis som för Volvo har det kinesiska ägandet inneburit en stabil finansiell grund.

Ännu så länge har detta inte omvandlats till några produktnyheter, men enligt brittiska Autocar kommer vi snart få se att Lotus få upp ångan. Den första modellen kommer att vara superbilen Evija som visades upp förra sommaren och som är planerad att gå i produktion nu i sommar. Dock är det här en begränsad specialprodukt det viktiga är vad som kommer sedan.

Autocar skriver att Lotus kommer att visa upp en ny modell som ska axla manteln som arvtagare till den ikoniska James Bond-bilen Esprit. Du vet den vita sportbilen som omvandlas till ubåt i filmen ”Älskade spion” från 1977. En Turbo-version var även den brittiska spionens åk i uppföljaren ”Ur dödlig synvinkel” från 1981.

Läs mer: Milstolpe för Tesla: En miljon bilar tillverkade

Den nya bilen, som eventuellt även kommer får ärva namnet Esprit, ska vara byggd på en ny plattform. Det innebär att Lotus ersätter den nu 25 år gamla arkitekturen som Exige och Elise bygger på samt den tolv år gamla Evora.

Enligt tidningens uppgifter så ska bilen ha en hybriddrivlina med en V6-motor kopplad till någon form av elmaskin (eller elmaskiner). Exakt vad vi kan förvänta oss för prestanda återstår att se. Men med tanke på att Lotus nuvarande modeller Exige och Evora har över 400 hästkrafter lär den nya modellen ha bra mycket mer än så.

När det kommer till former återstår det att se vilken väg Lotus går. Märkes-purister må önska efter en modell med Esprits kilform (som inspirerade Elon Musk och Tesla när de designade Cybertruck), men troligtvis lär designen vara mer modern.

Lotus säljer i dag runt 1 500 bilar om året, men med den nya Esprit i stallet är målet att komma upp till runt 5 000 bilar om året.

Felix Björklund

Mer om: Lotus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt