Elbilsbrand sänkte firma

2011-02-03 11:55  

Elbilstillverkaren laddade sin bil på färjan. Då uppstod en kortslutning som orsakade en brand ombord. Nu har företaget gått i konkurs.

- Det är slut med firman, säger Søren Ekelund till den danska tidningen Ingeniøren.

- Efter branden är det helt omöjligt att få tag i någon som vill investera i verksamheten, eftersom de är rädda för att bolaget kommer att drabbas av stora skadestånd.

Søren Ekelunds företag A Future Ev specialiserade sig på att konvertera Nissan Quashqai. Det är en mini-SUV som blivit populär att bygga om till elbil, eftersom det finns gott om plats för batterierna.

Branden inträffade när Søren Ekelund var på väg hem från Oslo på DFDS-rederiets bilfärja Pearl of Scandinavia.

Han satte bilen på laddning när färjan lämnade kajen i Oslo. I höjd med Kullens fyr började det bolma tjock rök från bildäck. Den svenska kustbevakning och räddningstjänsten kallades in för att stoppa elden.

Då kunde man konstatera att branden hade börjat i den ombyggda elbilen, som blev helt utbränd.

En första undersökning på platsen visade att branden förmodligen uppstått efter en kortslutning i kontakten till den sladd som Søren Ekelund använde för att ladda bilen.

Sladden var inte specialanpassad för att ladda den aktuella bilen.

- De fuktiga däcken kan ha orsakat en kortslutning, och möjligen kan det ha uppstått en gnista. Om det fanns lite olja på däck kan det förklara varför det gick så illa, säger Søren Ekelund till Ingeniøren

Paradoxalt nog var Søren Ekelund i Norge med sin Nissan för att få den godkänd för försäljning i landet Nu blir det i stället en snöplig konkurs för det danska elbilsäventyret.

Färjerederiet har tills vidare förbjudit laddning av elbilar ombord.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt