BAE Systems levererar nya varianter av stridsfordon 90 till Försvarsmakten

2022-11-23 07:43  

Två nya varianter av Försvarsmaktens stridsfordon 90 ska få se dagens ljus. Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett uppföljningskontrakt med tillverkaren BAE Systems Hägglunds till ett värde av cirka 900 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande från FMV baseras fordonen på plattformen för stridsfordon 90A. De två varianterna ska kallas driftstödspansarbandvagn, (DSPBV 90D) och pionjärpansarbandvagn (PIPBV 90D).

Driftstödspansarbandvagnen ska ge frontlinjestöd, med möjlighet att göra reparationer och bogsera andra fordon. Pionjärpansarbandvagnen ska ge mekaniserade bataljoner ett fordon för fältarbeten i frontlinjen och öka förmågan att hindra fientliga styrkors rörlighet.

– Vi är stolta över att få producera dessa två nya CV90-varianter för den svenska armén, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds.

Driftstödspansarbandvagnen (DSPBV 90D). Foto: BAE Systems Hägglunds

Pionjärpansarbandvagnen Pipbv 90D. Foto: BAE Systems Hägglunds

Leveranserna är planerade att ske mellan 2023 och 2027.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt