Australien gör sin största satsning på elektrifierad kollektivtrafik

2019-12-02 10:09  

Australiens tredje största stad ska få 60 batteridrivna dubbelledbussar. På mindre än sex minuter levererar ABB:s system för snabbladdning el för hela linjesträckningen.

Elfordonen från den schweiziska tillverkaren Hess kommer att vara de första i sitt slag i Australien. Designen är en dubbelledbuss med tre vagnar som tillsammans kan ta 150 passagerare, eller 180 personer i event mode. Ekipagets totala längd är 24,4 meter, med en bredd på 2,55 meter där förarutrymmet är avskiljt från de resande. Fyra dubbeldörrar och ett lågt golv genom alla utrymmen gör av- och påstigning enkel.

Det är Australiens hittills största offentliga investering i elektrifierad kollektivtrafik. Totalt ska Brisbane köpa in 60 elbussar till sin Metrolinje. Detta efter att ett första pilotfordon har testats i staden under 2020. Om allt klaffar så ska hela flottan vara i drift tre år senare.

Hess har länge samarbetat med den lokala karossbyggaren Volgren i Brisbane. Även den här gången står de för själva överbyggnaden, på det schweiziska chassit. Ombord kommer passagerarna att bjudas på fri wifi, och usb-portar finns tillgängliga. De som vill njuta av Brisbanes skönhet kan göra detta genom det stora panoramafönstret längs bak.

Läs mer: Volvos självkörande buss sparar tid i depån

Bussarna kommer att använda Tosa ABB:s system för snabbladdning, som företaget hävdar är det snabbaste i värden. Och för de nya bussarna i Brisbane ska laddtiderna vid busslinjens slut ligga under sex minuter. Det skriver Electric Vehicle Research.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt