Amazons nya drönare laddar bilen när du kör

2017-10-11 11:16  
Detaljer ur Amazons patentansökan. Foto: Amazons patentansökan

Glöm oron för laddstolpar. I framtiden kan ditt batteri laddas av en drönare – och du behöver inte ens stanna bilen. Nu har Amazon fått patent på konceptet.

Världens politiker arbetar för att underlätta en snabb elektrifiering av ländernas fordonsflottor. På många håll bromsas dock utvecklingen av den långsamma utbyggnaden av en laddinfrastruktur. Nu har U.S. Patent Office godkänt innovationen som eventuellt kan erbjuda en lösning på problemet.

Amazons patent beskriver processen kring hur en autonom drönare kopplar upp sig mot ett elfordon och laddar batteriet. Drönaren kommunicerar med bilarna via en server. Den övervakar fordonens energiförbrukning samt behov, och förmedlar beställningen.

Drönaren söker upp och möter fordonet på vägen. Laddningen sker via en koppling på taket eller bildörren, och föraren behöver inte ens stanna – processen kan genomföras medan bilen rullar. Ja, detta är i alla fall Amazons vision. I sin patentansökan påpekar företaget att konceptet även skulle kunna leverera traditionellt bränsle.

Förra året fick Amazon igenom ett patent för sitt ”airborne fulfillment center”. Systemet bygger på ett luftskepp som på hög höjd agerar drönarbas och lager för påfyllning av varor. Frågan är om konceptet inte skulle vara ännu mer lämpat för att bära en anläggning med stor laddkapacitet, som kan ”tanka” drönarna fulla med ström till elbilar?

Det är inte helt lätt att gissa vilken teknik som kommer användas för Amazons framtida innovationer. Nyligen köpte de upp företaget Plug Power som tillverkar vätgasdrivna bränslecellstruckar. Kommer vi kanske få se vätgasdrivna luftskepp? Den som lever får se.

John Edgren

Mer om: Drönare Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt