Texas elbolag förbjuds stänga av strömmen för obetalda räkningar

2021-02-22 07:40  

Först kom kylan och snön, som slog ut strömförsörjningen i Texas. När elen väl kom tillbaka kunde den vara uppemot 300 gånger dyrare än vanligt.

Efter skenande elpriser i Texas har myndigheten PUC, som överser elnätet i delstaten, utfärdat två dekret. De innebär dels att elbolag inte får stänga av strömmen för dem som inte betalat sina räkningar, dels att elbolag stoppas från att sända ut räkningar eller kostnadsuppskattningar till sina kunder tills frågan utretts.

Guvernören Greg Abbott beskriver de höga elräkningarna som ”högsta prioritet för lagstiftarna just nu”, enligt Texas Tribune.

Dallasbon John Spiggs är en av många i Texas som har blivit skuldsatt till sin elleverantör. Han började ana oråd när elektriciteten började fladdra av och på sent på söndagskvällen förra helgen.

Läs mer: Vinterkylan i Texas skapar elbrist – kunder frånkopplas

Det omfattande snöovädret hade dragit in över Texas, med temperaturer ibland kallare än 20 minusgrader.

– Elen slogs av ett par timmar, och kom tillbaka. Och på måndagen var den av i tolv timmar. Sedan kom den tillbaka i ett par timmar, säger han till TT.

Fram till torsdagen pågick elproblemen.

– Jag försökte hålla mobilen laddad och slog på värmen så att inte rören skulle frysa. Jag var uppkrupen i soffan, med så många filtar jag kunde hitta, med mina två husdjur. Jag hade ingen aning om hur länge det skulle pågå, säger han.

”Hade ingen aning att det kunde bli så dyrt”

Spiggs är landskapsarkitekt och bor i en enrummare i centrala Dallas. Elbolaget Griddy valde han efter en rekommendation från en kompis.

– Om du inte använder så mycket el så kan du spara pengar med dem. Jag visste att priserna skulle fluktuera, det kan vara 20 cent per kilowattimme, men jag hade ingen aning om att det kunde bli så här dyrt.

Läs mer: Hur ligger det till med elbristen, egentligen?

För en veckas el betalade Spiggs 2 600 dollar, motsvarande 21 500 kronor. Normalt betalar han 10–15 dollar.

”Öppnar för genvägar till katastrofer”

Men när han förstått att han inte är ensam – amerikanska medier rapporterar om en del som har blivit skyldiga över 10 000 dollar – har skammen förbytts till upprördhet.

Texas elmarknad är även med amerikanska mått unikt avreglerad. Kunder kan välja mellan 220 återförsäljare i ett marknadsdrivet system. En del elleverantörer har rörliga kostnader, så om efterfrågan höjs ökar också priset.

Läs mer: Mer förnybar el – då sjunker stamnätets kapacitet

Men få hade visat sig ta höjd för en extremvädersituation. I jakten på låga priser har företag snarare sparat in på vädersäkring och underhåll, enligt The New York Times.

– Avregleringen kan liknas vid att ta bort hastighetsgränser på en motorväg. Det öppnar för genvägar som orsakar katastrofer, säger energiföreläsaren Ed Hirs som undervisar i ekonomi om energi vid University of Houston, till tidningen.

Kunde inte byta elbolag

Elbolaget Griddy har hamnat i skottgluggen, men Spiggs påpekar att Griddy inför ovädret åtminstone hörde av sig till sina kunder med den ovanliga rekommendationen att de borde byta elbolag om de kunde. Förra måndagen gjorde Spiggs ett försök:

– Men då var det för sent att ändra, för alla hade fullt upp med snön. Ingen kunde ta sig ut, jag kontaktade tre olika elbolag, men jag kunde inte byta innan den 22:a, säger han.

Läs mer: Jätteprojektet Sydvästlänken ger inte full utdelning

John Spiggs riktar likt många andra fingret mot den oberoende elnätsoperatören Ercot, som förklarade nödläge den 12 februari och lät det maximala priset per kilowattimme stiga till 9 dollar (74 kronor), ungefär 300 gånger högre än det normala priset.

– De utnyttjade folk under en kris där många har drabbats. Jag tycker att de borde hållas ansvariga, säger han.

Texas blir nationellt katastrofområde

Texas har drabbats hårt av en utdragen köldvåg som lett till att strömförsöjningssystemen delvis kollapsat och tillgången till rent vatten begränsats. Minst 40 människor bedöms ha förlorat livet till följd av det svinkalla vädret.

Beskedet om att delstaten blir ett nationellt katastrofområde gavs på lördagen av USA:s katastrofmyndighet Fema. Beslutet innebär bland annat att ekonomiska medel frigörs så att stöd kan ges till dem har som drabbats av väderkatastrofen.

I fredags vände minusgraderna till plus för första gången sedan förra söndagen och strömmen har delvis återvänt. Men fortfarande köar huttrande Texasbor vid utlämningsplatser för rent vatten runt om i delstaten.

Texas är USA:s största energiproducent

Texas är USA:s största energiproducent och producerar nästan dubbelt så mycket energi som tvåan Florida.

Delstaten är störst i landet både när det gäller råolja och naturgas, men här producerades också 28 procent av landets vindkraft 2019.

Under köldvågen förra veckan stoppade kylan vindkraftverk, gas– och kolkraftverk. Även minst en kärnkraftsenhet fick så stora problem med vattenförsörjningen att den fick stängas ned. Det skapade ett underskott, samtidigt som delstatens elnät gör det svårt att importera el från grannarna, och också är bitvis föråldrat och inte anpassat för extrem väderlek.

Dessutom värms många bostäder i Texas av el, vilket ytterligare drog upp efterfrågan under köldknäppen.

På tisdagen var 4,5 miljoner hushåll utan el, en siffra som sjunkit till 350 000 i torsdags. Många boenden i Texas tvingas också koka vatten sedan vattenledningar frusit och gått sönder, och vattenreningsverk drabbats av strömavbrotten.

Källor: CNN, ABC, NPR, NYT

Gustav Sjöholm/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt