Teknikens kamp mot klockan i oljekatastrofen

2010-04-28 11:49  

UPPDATERAD TORSDAG Alla försök att stoppa det okontrollerade oljeläckaget i Mexikanska bukten har hittills misslyckats. I går satte man eld på olja som flyter på ytan samtidigt som det görs desperata försök att få stopp på det okontrollerade utflödet från borrhålet.

Förra veckans dramatiska bilder från den brinnande oljeplattformen har nu bytts till skräckinjagande bilder över hur oljbältet breder ut sig och närmar sig den amerikanska kusten, med storstaden New Orleans och känsliga naturvärden i mangroveträsken i Missisippi-deltat och Louisianas och Floridas kuster.

Fortfarande strömmar råoljan ut okontrollerat från borrhålet på 1 500 meters djup och försöken att få stopp på läckaget har hittills misslyckats.

Åtta stycken fjärrstyrda undervattensrobotar har sänds ned för att försöka åtgärda den säkerhetsventil som skulle kontrollera - och kunna stänga av - oljflödet från borrhålet. Det är en mycket stor stålkonstruktion som inte fungerar

Samtidigt har två oljeborrningsriggar bogserats till området för att borra nya hål vid sigan av det ursprungliga hålet för lätta på trycket och få upp oljan under full kontroll.

Det pågår också försök att konstruera en gigantisk kupol som ska sänkas över borrhålet och fånga in den läckande oljan och ta hand om den på ett kontrollerat sätt.

På onsdagen prövade man att sätta eld på den råolja som flyter på havet för att hindra den att nå land.

Här är förloppet från i torsdags till i dag:

20 april. Oljebolaget BP bekräftar att oljeplattformen Transocean Deepwater Horizon i Mexikanska bukten, 60 kilometer utanför kusten och 200 kilometer från storstaden New Orleans, exploderade klockan 22.00 på onsdagen amerikansk tid.

21 april. Oljeplattformen står i brand och har börjat sjunka. BP rapporterar att de flesta av de 126 oljearbetarna ombord på Deepwater Horizon har förts i säkerhet men att elva personer saknas.

21 april. Plattformen sjunker och råolja läcker ut från borrhålet med en hastighet av 160 000 liter per dygn.

22 april. 32 stycken saneringsfartyg och fyra flygplan med kemiska medel har satts in för att begränsa skadorna. 200 000 oljefat hålls i beredskap för att ta hand om oljespillet och 10 000 meter gummilänsar finns tillgängliga.

24 april.Hittills har drygt 1 000 fat oljeblandat vatten från saneringsfartygen har tagits omhand. Över tusen personer är engagerade i katastrofen.

26 april.BP rapporterar att man tänker göra ett försök att med fyra obemannade undervattensfarkoster stänga en säkerhetsventil. Samtidigt är två borriggar på väg till olycksplatsen för att borra upp nya hål vid sidan om för att få stopp på det okontrollerade utflödet.

27 april. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att de amerikanska myndigheterna förbereder andra åtgärder för att stoppa läckaget. Ett drastiskt förslag är att konstruera en jättlik kupol och sänka ned den över oljeläckan.

28 april. BP inleder samarbete med det amerikanska inrikesdepartementets och säkerhetsdepartementets gemensamma utredning om olyckan. Även representanthuset och senaten har startat var sin utredning.

28 april.Klockan 11 på onsdagsförmiddagen inleddes ett försök att bränna den råolja som flyter på havet för att hindra så mycket olja som möjligt att nå land. Enligt ett pressmeddelande på den speciella katastrofsajten Deepwaterhorizonresponse.com finns det inga havsköldpaddor, valar, delfiner eller späckhuggare i det aktuella brandområdet.

29 april. BP skriver i ett pressmeddelande att man hittills lagt ut över 30 kilometer oljelänsar för att hindra oljan att sprida sig, håller ytterligare nästan 100 kilometer länsar i beredskap och har beställt ytterligare 100 kilometer. 69 saneringsfartyg är i arbete och hittills har man tagit om hand 16 311 fat vattenblandad råolja.

Följ räddningsaktionen och se nya bilder på dramat på den speciella hemsida som satts upp för info om katastrofen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt