Energi

Sony Ericsson faller på Greenpeace-listan

Gröna it-listan mars 2008
Gröna it-listan mars 2008
Gröna it-listan december 2007.
Gröna it-listan december 2007.

Mobiltillverkaren Sony Ericsson har förlorat sin tidigare topplacering i miljöorganisationen Greenpeaces betygsättning av "gröna elektronik-företag". Sony Ericsson rasar från första till sjunde plats.

Publicerad

I dag publicerade Greenpeace sin sjunde upplaga av rapporten ”Guide to greener electronics”, en rapport som publicerats varje kvartal sedan augusti 2006.

Greenpeace betygsätter 18 av de största elektronikföretagen i världen inom persondatorer, mobiltelefoner, TV-apparater och spelkonsoler. Greenpeace granskar i vilken utsträckning företagen använder giftiga kemikalier i sin tillverkning och vilket ansvar man tar för återvinning och skrotning.

- Sony Ericsson har fasat ut många giftiga kemikalier men är fortfarande för dåligt på sitt producentansvar, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande på tisdagen.

Tappade sex placeringar
Sony Ericsson tappar sex placeringar när företagets poäng rasar från 7,7 i november/december till 6,7 i den senaste rapporten.

I höstas toppade Sony Ericsson listan med Samsung tätt i hälarna på andra plats.

Nu är det Samsung som toppar listan med 7,7 poäng tillsammans med Toshiba på lika många poäng.

Philips allra sist
Nokia, som tidigare legat etta flera år i rad, tappade förra mycket men har nu kommit igen och tagit en delad andraplats med 7,3 poäng. Nokia delar andraplatsen med Sony, Dell och Lenovo på lika många poäng.

Först därefter kommer Sony Ericsson tillsammans med LGE, Apple, Fujitsu-Siemens och HP – alla på 6,7 poäng.

Allra sist, med 4,3 poäng, kommer Philips, som får noll poäng när det gäller producentansvar.

Tar inte tillräckligt ansvar för uttjänta produkter
Sony Ericsson har fasat ut en rad kemikalier från sina mobiltelefoner, bland annat beryllium, ftalater och pvc.

- Men företaget har varit för dåligt på att ansluta sig till principen om ”individuellt producentansvar”. Även Nokia skulle ha kunnat få högre poäng om man lyckats bättre med att samla in sina uttjänta produkter i Indien och Ryssland, skriver Greenpeace i rapporten.