Nu ska Silicon Valley-miljarder rädda klimatet

2015-11-30 12:31  
Bill Gates har länge haft ett stort klimatengagemang. Foto: Mark Lennihan / TT

Med en investeringsfond i miljarddollarklassen vill Bill Gates och en rad andra it-miljardärer vara med och rädda klimatet. Fonden ska investera i företag och forskning som står inför genombrott när det gäller miljövänlig energi.

Idag samlas världens ledare för två veckors klimattoppmöte i Paris. Samtidigt lanserar Microsoftgrundaren Bill Gates, Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos och en rad andra it-miljardärer en fond som ska investera i teknik för miljövänlig och koldioxidneutral energi. Fonden som går under namnet The Breakthrough Energy Coalition ska investera i företag och forskning som tar höga risker men där möjligheterna till ett genombrott inom miljövänlig energiteknik finns.

På sin blogg och i en video förklarar Bill Gates att de privata initiativen är nödvändiga eftersom världens regeringar inte investerar tillräckligt. Dessutom tycker Gates att de system som finns för forskningsfinansiering är för trögrörliga. Nu efterlyser han ett samarbete mellan det offentliga och det privata och han drar paralleller till it-området där han själv tjänat sina miljarder.

– Om vi tittar på områden där vi har varit framgångsrika så har regeringarna funnits där och investerat. Så var det med den digitala revolutionen där myndighetskontrakt ledde till saker som internet. Men de insatserna måste kombineras med människor som är villiga att investera i företag med hög risk och som kan få ett stort genombrott, säger Bill Gates.

Det har ännu inte offentliggjorts exakt hur mycket pengar som ska satsas i The Breakthrough Energy Coalition, men Bill Gates berättade redan i augusti för nyhetssajten Recode att han planerade att investera en miljard dollar av sin egen förmögenhet i energiteknik. Bill Gates satsning inom energisektorn kan ses som en fortsättning på hans arbete i fattiga länder mot malaria.

– Vår moderna livsstil bygger på att vi kan förbruka en stor mängd energi. Om man kan ändra priset på något för att lyfta fattiga människor över allt i världen så skulle det vara priset på energi, säger Bill Gates.

Mark Zuckerberg har kommenterat initiativet i ett inlägg på sin Facebooksida där han skriver att Facebook redan i dag satsar på förnyelsebar energi för sina serverhallar men att det behövs initiativ som The Breakthrough Energy Coalition för mer långsiktiga investeringar som varken regeringar eller företag i dag investerar i.

I sin programförklaring säger koalitionen att den inte vet var de bästa idéerna för ett framtida energisystem finns. Därför kommer investeringarna att ske inom flera områden. Som exempel tas generering och lagring av energi, transportsystem, användning i industrin och användning inom jordbruket.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt